CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.02.17

Mindenképpen meg fogjuk védeni a határokat

Mindenképpen meg fogjuk védeni Magyarország és az unió határait – szögezte le Kósa Lajos Harrach Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos fideszes, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető pénteken Visegrádon tájékoztatta a sajtó képviselőit a kihelyezett frakcióülés döntéseiről.

"CSAK AZÉRT NINCS JELENTŐSEBB MENEKÜLTÁRADAT MAGYARORSZÁGON, MERT MEGVÉDJÜK AZ ORSZÁG HATÁRAIT."

A frakcióülésen szóba került a határőrizeti rendszer kérdése is. A Fidesz frakcióvezetője közölte, újra átnézték azt a tervezett változtatást, melyet a kormány benyújtott a parlamentnek. Leszögezte, az időközben elhangzott bírálatok minden alapot nélkülöznek, ugyanis Magyarország messzemenőkig betartja a schengeni és a dublini megállapodásból, az emberi jogok európai nyilatkozatából eredő kötelezettségeit és az ENSZ vonatkozó menekültügyi konvencióit.

Kósa Lajos elmondta, az intézkedéscsomagot csak menekültügyi válsághelyzet esetében lehet alkalmazni, melyet a magyar jogszabályok határoznak meg.

A frakcióvezető leszögezte, ma nyilvánvaló, hogy menekültügyi válsághelyzet van. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy sok határsértési kísérlet történik, és folyamatosan puhatolják a határőrizet gyengeségét.

Fotó: fidesz.hu

Csak azért nincs jelentősebb menekültáradat Magyarországon, mert megvédjük az ország határait – szögezte le a fideszes politikus. Hozzátette: ha ezt nem tennék, akkor olyan helyzet lenne hazánkban, mint Olaszországban, ahol több százezer menekült tartózkodik, vagy úton van Európa felé.

Kósa Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosságának legutóbbi adatai szerint 7 millió ember tart Európa felé, és 35 millióan már elhagyták az otthonukat, ők különböző helyeken menekülttáborokban élnek.Hozzátette: 1,5 milliárdan élnek azokban a régiókban, ahonnan ezek az emberek elindulnak. A frakcióvezető aláhúzta, a napnál is világosabb, hogy menekültügyi válsághelyzet van. Mindenképpen meg fogjuk védeni Magyarország és az unió határait – szögezte le. Bejelentette: a Fidesz-frakció maximálisan ki fog állni a parlamentben a jogi határzár megerősítéséről szóló kormányzati törvényjavaslat mellett.

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője kiemelte, azt javasolják, hogy a parlament gazdasági bizottsága foglalkozzon a silányabb minőségű élelmiszerek ügyével. Ennek kapcsán elmondta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megállapította, hogy a nagy élelmiszerláncok különbséget tesznek a nyugat- és a kelet-európai fogyasztók között, amelyek eltérő minőségű árut kapnak. Szlovákia hasonló megállapításra jutott - tette hozzá.

A családi csődvédelem kérdésében elmondta, szükséges még néhány módosítás. Hozzátette: megtették a javaslatunkat az Igazságügyi Minisztérium felé, amelynek két lényeges pontja van. Egyrészt a nyomtatványokat egyszerűsíteni kell, és a hozzáférhető adatok begyűjtése legyen a Családvédelmi Szolgálat feladata. Másrészt a belépési követelmények lazítására is szükség van – mondta a kereszténydemokrata politikus.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk