CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.03.20

Elkészültek a határvédelmi bázisok

Elkészült a déli határ védelmében részt vevő katonák elhelyezésére szolgáló négy határvédelmi bázis, az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón.

Simicskó István honvédelmi miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét.

"az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét."

Korábban a katonákat a kaposvári és a hódmezővásárhelyi laktanyákban, valamint bérelt ingatlanokban helyezték el, a bázisok elkészültével a feladatok elvégzéséhez közelebb tudják elszállásolni őket - közölte a politikus. Hozzátette: az egységek így jóval gyorsabban bevethetők, ha bármilyen változás történik.

A kelebiai, a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói bázis, továbbá az utak kialakításában részt vettek az osztrák műszaki egységek, amiért a miniszter köszönetet mondott, és reményét fejezte ki, hogy a jó együttműködés folytatódik. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban a visegrádi négyektől is segítséget kapott a határ védelméhez.

A miniszter kifejtette: a közép-európai összefogás a problémák felismerését és megoldását is hatékonyabbá teheti. Simicskó István hozzátette, a honvédség igény szerint segítséget nyújt a rendőrségnek a határ védelméhez. Jelenleg mintegy háromezer katona szolgál a határon, de a honvédség képes rugalmasan reagálni a változásokra.

Fotó: Botár Gergely (kormany.hu)

A miniszter közölte, folytatódik az illetményemelés, a kormány 2019-re tűzte ki célul, hogy a korábbi másfélszeresére nőjön a katonák fizetése. A jövedelememelés mellett az egyéni felszerelés, a ruházat korszerűsítésével, a járműpark cseréjével is igyekeznek kifejezni a katonák megbecsülését. Hozzátette: ennek is köszönhető, hogy az elmúlt fél évben javult a honvédség megtartó képessége.

A Magyar Honvédség négy határvédelmi bázisának kiépítését tavaly ősszel kezdték meg. A táborokban a katonákat négyszemélyes, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerekben szállásolják el. A mintegy 90 konténerből álló bázison a lakóegységeket mosdó, tusoló, teakonyha és mosókonyha, társasági helyiség és konditerem egészíti ki, és ha szükséges, a konténerekre egy emeletet rá lehet építeni, így a befogadóképességük bármikor a duplájára növelhető.

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk