CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.03.20

Kétszámjegyű bérnövekedés januárban

Tíz százalékkal, 273.800 forintra emelkedtek a keresetek januárban, ami azt jelenti, hogy a családok is érezhetik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás hatását - jelentette ki Varga Mihály budapesti sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a mérsékelt inflációt figyelembe véve kimagaslóan, 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek, ezzel 2013 eleje óta, azaz 49 hónapja töretlen a reálbérek emelkedése hazánkban, ami jól mutatja, hogy Magyarország erősödik.

"49 hónapja töretlen a reálbérek emelkedése."

A tárcavezető hangsúlyozta, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel megkötött megállapodás hatására olyan mértékű béremelés valósult meg az év elején, ami tovább növelheti a munkavállalási hajlandóságot és segíti a magyar munkaerő megtartását. A kötelező legkisebb bérek emelését a kormány a munkáltatói adók csökkentésével, azaz a bérek után fizetett szociális hozzájárulási adó 27 százalékról 22 százalékra való mérséklésével segítette elő – tette hozzá.

2017. január 1-től nőtt a kétgyermekes családok által igénybe vehető kedvezmény összege, így esetükben az átlagosnál is gyorsabban nőttek a nettó keresetek – jegyezte meg. Varga Mihály kiemelte, az intézményi adatok szerint a versenyszférában soha nem látott mértékű, 87 ezres létszámbővülés következett be egy év leforgása alatt, ami munkahelyek számának dinamikus bővülését jelzi. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám így első alkalommal haladta meg a 2 milliót, ami történelmi csúcsnak számít 1999 vagyis az e körre kiterjedő létszámfelmérés indítása óta.

A foglalkoztatás növekedésében a gazdasági konjunktúra mellett lényeges szerepe van a kormány intézkedéseinek, a gazdaságfejlesztési programoknak, az adócsökkentéseknek és a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeinek. Az erős munkaerő-kereslet fennmaradását segíthetik a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, az alacsony nyersanyagárak, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Figyelmébe ajánljuk