CSATLAKOZZ!
2017.03.30

Mindenki tartsa be a játékszabályokat!

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva.

A tárcavezető a 83. Kormányinfón az Oktatási Hivatal vizsgálatát - amely 28 külföldi egyetemből 27-nél talált problémákat - jogszerűnek és alaposnak nevezte, siralmasnak tartja ugyanakkor, hogy ilyen nagy számban vannak gondok például a működési engedélyekkel, a képzések akkreditációjával, illetve a magyar állammal való együttműködésben.

Fotó: fidesz.hu

 

"A javaslat értelmében csak olyan külföldi egyetem lehetne Magyarországon, amelynek működését a származási ország és Magyarország közötti nemzetközi szerződés biztosítja, amely a származási helyen is államilag elismert egyetem, és valós felsőoktatási tevékenységet folytat."

A vizsgálat alapján döntött úgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy átláthatóbb működési szabályokra van szükség, ezért terjesztette be a parlamentnek a felsőoktatási törvény módosítására vonatkozó indítványát - mondta.

A javaslat értelmében csak olyan külföldi egyetem lehetne Magyarországon, amelynek működését a származási ország és Magyarország közötti nemzetközi szerződés biztosítja, amely a származási helyen is államilag elismert egyetem, és valós felsőoktatási tevékenységet folytat - ismertette Lázár János.

"Nem látom, hogy ebben melyik pont lenne az, amely politikailag érzékeny vagy bárki érdekével ellentétes lenne" - fogalmazott.

Jelezte ugyanakkor: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányosan fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a diákok védelme jegyében mindenki tartsa be a játékszabályokat - hangoztatta.

Lázár János hozzátette, elegendőnek tartja az elkövetkező egy évet arra, hogy az érintett külföldi egyetemek esetében megköttessenek azok a nemzetközi megállapodások, amelyek a tervek szerint a működésük feltételei lesznek.

Szerinte minden, ami ezen felül van, az "politikai hisztériakeltés", ezért azt javasolta, mindenki higgadjon le.
Megjegyezte: a vizsgált külföldi egyetemek közül az egyetlen, amely mindennek megfelelt, egy amerikai intézmény, a magát liberálisnak tartó McDaniel College. "Ha a magyar kormánynak bárkivel politikai problémája lenne, akkor egy szimbolikus liberális egyetemet nem hagyna boldogulni" - tette hozzá. A miniszter kérdésre kizártnak nevezte, hogy a tervezett változások érintenék a magyar-amerikai államközi viszonyt.

Azt is mondta, nem hiszi, hogy a javaslatban megfogalmazott feltételek teljesítése a Közép-európai Egyetemnek (CEU) valós problémát jelentenének. Ha pedig ezeknek a feltételeknek nem felel meg, akkor az szerinte egy "szegénységi bizonyítvány".

"A minőség az esetek 70 százalékában tért el, más alapanyagokat, ételízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel a vizsgált élelmiszerek esetében - fejtette ki, példaként hozva, hogy a Nutellában nem ugyanaz van Olaszországban, mint ami a magyar polcokon kapható."

Lázár János beszélt a Csíki sör és a Heineken közötti megállapodásról, amelyet egy összefogás eredményének minősített. Értékelése szerint az a tanulság, hogy meg lehet oldani nehéz ügyeket is. Mint mondta, az, hogy meg tudták menteni a márkát "hosszú évek brutális jogi és gazdasági csatározása után", az a nemzeti érdekérvényesítésnek egy szimbolikus és fontos állomása.

Mindenki, aki magyar vállalkozásokat támad meg itthon vagy a Kárpát-medencében, arra számíthat a jövőben, hogy a kormány megkeresi a módját, hogy a nemzeti érdekeket megvédje - hangoztatta, az ügy mellett a kettős élelmiszerminőségre is utalva.

Megerősítette azt is, hogy a Nébih 96, Olaszországban és Ausztriában értékesített, azonos nevű és külső megjelenésű termékeket vetett össze a Magyarországon forgalmazottal.

A minőség az esetek 70 százalékában tért el, más alapanyagokat, ételízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel a vizsgált élelmiszerek esetében - fejtette ki, példaként hozva, hogy a Nutellában nem ugyanaz van Olaszországban, mint ami a magyar polcokon kapható. 

Megjegyezte azt is, hogy van olyan termék, amiből drágábban adják a rosszabb minőségűt.

Attól akarják megvédeni a fogyasztókat, hogy a nagy multinacionális élelmiszergyártók visszaéljenek a hatalmukkal - magyarázta a miniszter, aki közölte, hogy a V4-es partnerekkel azért küzdenek, hogy első lépésként a fogyasztók védelme érdekében a címkéken szerepeljen világos tájékoztatás az eltérésekről.

A tárcavezető az önkényuralmi jelképek kereskedelmi felhasználásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban megerősítette, hogy nem vonják vissza azt, hanem elküldték Brüsszelbe, mert szeretnék tisztázni, hogy megfelel-e az uniós jogi feltételeknek. Az indítvány akkor kerül vissza az Országgyűlés elé, ha megkapja az EU támogatását - tette hozzá.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk