CSATLAKOZZ!
2017.04.07

Közel 9 milliárd forintot kap két fontos fejlesztésre Debrecen

A kormány a Modern Városok Program keretében támogatja a debreceni Csokonai Nemzeti Színház teljeskörű felújítását és a nemzetközi iskola felépítését - jelentette be Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője Papp Lászlóval közösen tartott debreceni sajtótájékoztatóján közölte: a Modern Városok Program keretében a kormány előtt volt két előterjesztés: az angol nyelvű nemzetközi iskolának a debreceni létrehozása, és a Csokonai Színház felújítása.

A kormánypárti politikus a létrehozandó iskolával kapcsolatban elmondta, a debreceni önkormányzat által előterjesztett javaslat lényegében változtatások nélkül felelt meg a követelményeknek.

Fotó: fidesz.hu
"Az Új Főnix Terv kiemelt projektje a Csokonai Nemzeti Színház és a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ."

Hozzátette: a kormány az üzemeltető és a finanszírozás ütemezésében tett csak javaslatokat.

Kiemelte, ilyen formában a közigazgatási államtitkári értekezlet minden résztevője egyetértett a javaslattal, így azt a kormány már nem vitatja meg, hanem a miniszterelnök a jövő héten aláírja.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház felújítása kapcsán elmondta, a kormány részéről mindenki támogatta a létesítmény felújítását. Remélem, hogy az önkormányzat kezelésében és vezérlésben hibátlanul megújul a színház – fogalmazott.

Az Új Főnix Terv kiemelt projektje a Csokonai Nemzeti Színház és a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ is – mondta Papp László, Debrecen polgármestere, hozzátéve, hogy még ebben az évben megkapja a város a kormányzati forrást a megvalósításra.

A városvezető tájékoztatása szerint már kiírták a nemzetközi iskola vonatkozásában a tervpályázatot nyílt közbeszerzési eljárás keretében. A kiviteli tervek az év végére elkészülhetnek, a pályázat eredményéről jövő év májusában, júniusában kívánnak döntést hozni – jegyezte meg, hozzátéve: 2019 szeptemberében szeretnénk, ha a nemzetközi iskolában megkezdődne a tanítás.

Az intézmény üzemeltetője a korábbi Alföld Szakképző Nonprofit Kft-ből megalakult Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ lesz – közölte, megjegyezve, hogy a központ 97 százalékban a Debreceni Önkormányzat, 3 százalékban pedig a magyar állam tulajdonában van, melyben később a Debreceni Egyetem fog tulajdonrészt szerezni.

A nemzetközi iskoláról Papp László elmondta, hogy az intézmény a Nemzetközi Érettségi Program keretében fog működni, jelenleg körülbelül 4000 ilyen iskola létezik világszerte. „Óriási stratégiai előnyre tehet szert ezzel Debrecen” – emelte ki.

Az iskola sajátosságaként említette a polgármester, hogy az intézményben magyar, illetve nemzetközi érettségit is szerezhetnek a tanulók. Papp László kitért rá, hogy a magyar, illetve debreceni diákok mellett, számítanak a környező országok tanulóinak jelentkezésére is. „Debrecen ambíciója az, hogy Kelet-Szlovákia, Kárpátalja és Nyugat-Románia számára is egyfajta centrumot képviseljen” – mutatott rá a városvezető, hozzátéve, hogy a régióban jelenleg nincs hasonló oktatási intézmény.

Papp László elmondta azt is, hogy az iskola az óvodától az érettségiig fog diákokat nevelni és oktatni. Először két óvodai évfolyam indul 36 gyerekkel, alsó tagozat 240 gyerekkel, felső tagozat 100 gyerekkel, illetve az úgynevezett diplomaprogramban szintén 100 gyerekkel tervezik megkezdeni a működést. Az iskola mintegy 2,5 milliárd forintból valósul meg, a pallagi városrész szélén található 5 hektáros területen tervezik felépíteni a campust - közölte.

A Csokonai Nemzeti Színház felújítása mintegy 6,35 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg – mondta Papp László, hozzátéve: átfogó külső és belső felújításra kerül sor a rekonstrukció keretében.
Megújul a színház teljes külső homlokzata, kicserélik a nyílászárókat, felújítják a tetőszerkezetet, kicserélik a fűtésrendszert, az elektromos hálózatot, megújul a közönségtájékoztató rendszer, felújítják a nézőteret és megújítják a színpad-technikát is, összességében mintegy 6,5 milliárd forintból. A munkálatok 2018-ban kezdődhetnek meg – tájékoztatott.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk