CSATLAKOZZ!
2017.04.20

Minden választópolgárnak joga van megismerni, hogy ki milyen pénzből politizál

Minden magyar választópolgárnak joga van arra, hogy megismerhessék, ki milyen feltételekkel gazdálkodik, milyen pénzből politizál, próbálja a közéletet alakítani – mondta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 85. Kormányinfón kitért a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatra is.

"Ha nem szégyen külföldről elfogadni pénzt, akkor az sem lehet szégyen, ha ezt be kell vallani."

A kormány meggyőződése, hogy a közélet alakításában résztvevő, külföldről támogatást kapó szervezeteknek erről tájékoztatniuk kellene a nyilvánosságot. Minden magyar választópolgárnak joga van arra, hogy megismerhessék, ki milyen feltételekkel gazdálkodik, milyen pénzből politizál, próbálja a közéletet alakítani – fogalmazott Lázár János.

Hozzátette, ha a választott politikusokra, valamint az őket jelölő politikai mozgalmakra, pártokra szigorú szabályok vonatkoznak, akkor jogos az az igény, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló szabályozás a parlamentben szóba kerüljön.

A kormány támogatja ezt a javaslatot – húzta alá. Megjegyezte, ha nem szégyen külföldről elfogadni pénzt, akkor az sem lehet szégyen, ha ezt be kell vallani.

Fotó: fidesz.hu
"Senki sem akar bezárni semmilyen egyetemet."

A miniszter arról is beszélt, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a stratégiai kabinet ülésén tájékoztatást adott a CEU ügyéről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az európai uniós jog nem vonatkozik a CEU-szabályozásra. Leszögezte, senki sem akar bezárni semmilyen egyetemet. Közölte, a Közép-Európai Egyetem működhet a CEU nélkül is.

A tárcavezető szerint a CEU és a Közép-Európai Egyetem viszonyát tisztázni kell, mindenképpen érdemes volna elkerülni azt a látszatot, hogy a CEU egy offshore-egyetem a Közép-Európai Egyetem birtokában.

Elmondta azt is, hogy a kormány készen áll arra, hogy az Egyesült Államok kormányával, hivatalaival, szervezeteivel tárgyalásokat folytasson.

"A kormány 2010 óta arra törekszik, hogy ne kerüljön sor tagállami jogkörök elvonására, de az Európai Bizottság a Brexit után egy új modellt kíván alkalmazni."

A nemzeti konzultációról szólva a tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány egyedül kevés lesz annak az új törekvésnek a megfékezésére, melyben az Európai Bizottság jogokat akar elvonni a nemzeti kormányoktól, parlamentektől.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy az energiaárak, a támogatások, vagy az adók tekintetében egy új integrációs folyamatot indítson el; tagállami jogköröket akar elvonni – fejtette ki.

Megjegyezte, a kormány 2010 óta arra törekszik, hogy ne kerüljön sor tagállami jogkörök elvonására, de az Európai Bizottság a Brexit után egy új modellt kíván alkalmazni az európai szocialisták javaslatára.

A magyar kormány ezt kifejezetten ellenzi, de önállóan ehhez gyenge, ezért van szükség a választópolgárok támogatására; a nemzeti konzultáció egy lehetőség a kiállásra. Tájékoztatott, 12 nappal a kézbesítés után 204 ezer ívet küldtek eddig vissza.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk