CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.04.20

Nem függünk a hiteltől

Magyarország a paksi atomerőmű-fejlesztés során nem függ a hiteltől, mert képes saját forrásból vagy más hitelből is - nem csak az oroszból - finanszírozni a beruházást - mondta Lázár János a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar energiapolitika legfontosabb célkitűzése, hogy csökkenjen Magyarország függősége, csökkenjen a kiszolgáltatottsága, csökkenjen az import.

"Az előkészítésnek és beruházásnak semmi akadálya nincsen."

Magyarország számára a legnagyobb függőséget az jelenti, hogyha importálnunk kell a gázt vagy az áramot, ezért arra törekszünk, hogy saját előállítású áramunk legyen – fogalmazott.

Lázár János kifejtette: a cél az, hogy a magyar áramfogyasztást 50 százalékban szolgálja ki a paksi erőmű és a két új blokk.

fidesz.hu

"nem függünk a technológiától, hiszen bármilyen fűtőanyaggal fűthető lesz az erőmű és nem függünk a hiteltől sem, hiszen képesek vagyunk magunk finanszírozni vagy más hitelből finanszírozni."

Hozzátette: az ezt meghaladó 50 százalékot ne kelljen külföldről megvásárolnunk, hanem lehetőség szerint ezt is állítsuk elő, például zöldenergiából, ez egy kormányzati célkitűzés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: az előkészítésnek és beruházásnak semmi akadálya nincsen, megszereztük az összes Európai Uniós engedélyt. A magyar kormány az Európai Unió támogatásával fogja fenntartani a paksi atomerőmű kapacitását orosz technológia igénybevétele mellett, biztosítva az ország függetlenségét – emelte ki.

Lázár János elmondta, a kormány azt tervezi, hogy az atomerőmű építésének finanszírozását - ami 12 milliárd euró -, lehetőség szerint saját forrásból vagy olyan hitelből finanszírozza, ami az orosz hitelnél is olcsóbb.

Kiemelte: nem függünk a technológiától, hiszen bármilyen fűtőanyaggal fűthető lesz az erőmű és nem függünk a hiteltől sem, hiszen képesek vagyunk magunk finanszírozni vagy más hitelből finanszírozni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: novemberig 222 hektárnyi ipariterület előkészítése a feladat. Az új miniszter, Süli János feladata a tervezés, engedélyezés, beruházás és az üzembeállítása az erőműnek - mondta Lázár János. A beruházással kapcsolatban szólt arról is, hogy fel kell gyorsítani a kalocsai Duna-híd megépítését.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk