CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.05.19

Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európa erejét

Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európának az erejét - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Varsóban, a Magyar szerelem című, a lengyelországi magyar évad egyik záróeseményeként rendezett néprajzi kiállítás megnyitóján.

A varsói néprajzi múzeumban rendezett, a magyar népművészet szerelmi motívumait bemutató tárlat Sebő Ferenc együttesének fellépésével gazdagított megnyitóján részt vett Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes és kulturális miniszter, jelen volt a több mint 220 tárgyi emléket bemutató, mintegy 600 négyzetméternyi területű tárlatot összeállító szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója, Cseri Miklós.

"A magyar és a lengyel történelem során a szabadság és a szerelem mindig is összetartozott."

Balog Zoltán beszéde elején lengyel fordításban idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című költeményét. Kifejtette: a magyar és a lengyel történelem során a szabadság és a szerelem mindig is összetartozott.

Utalva a kiállítás lengyel címére - mely "magyar szeretetként" is értelmezhető - elmondta: két nép közötti szeretetről "ritkán szoktak a diplomáciában beszélni", a leggyakrabban gazdasági együttműködésről, diplomáciai érdekekről, geopolitikai meghatározottságról esik szó. Ha Berlinben, Washingtonban, Brüsszelben vagy éppen Moszkvában vagyunk, az utóbbi fogalmakat használunk - szögezte le.

MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula

Ha viszont "Varsóban, Krakkóban, illetve Budapesten tárgyalunk, a lengyelek és a magyarok közötti szeretetről szoktunk beszélni" - folytatta, úgy értékelve: a gazdasági és diplomáciai érdekek csak ezután következne", illetve erre alapulnak.

Régi bölcsesség, hogy a közös érdek csak ideig-óráig köti össze a szövetségeseket, a két nép közötti kapcsolat szeretet és barátság révén lehet csak tartós - emlékeztetett.

"Ha a szerelem megnyilvánulásairól beszélünk, igazából saját identitásunkról van szó" - mondta Balog, kiemelve a népi kultúra, ezen belül a házasságkötési szokások szerepét a magyar nemzeti kultúra megőrzésében. "Erre a hagyományra, identitásunk lényegére, a család fontosságára gondolunk vissza a 21. században is, amikor a lengyel és a magyar családpolitikát próbálunk összekapcsolni és szövetségessé tenni Európán belül" - fejtette ki.

"Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európának az erejét" - jelentette ki, úgy értékelve: ha ebben szövetségesek vagyunk, ez "nemcsak egy szociálpolitikai, hanem egy súlyos értékbeli kérdés". Utalva Piotr Glinski beszédére a népszokások változásairól, metamorfózisáról, elmondta: "ha van ilyen változás, bízzunk benne, hogy Európa egyszer vissza fog térni a családi értékekhez egy újabb metamorfózissal". "Maradjunk jó barátok, azzal jól fogunk tenni Európának" - mondta végezetül Balog Zoltán.

Piotr Glinski beszédében leszögezte: a globalizáció idején "nagyon fontos visszatérni a forrásokhoz, mégpedig bátor és őszinte módon". A szerelmi témájú kiállításra utalva elmondta: a magyar évad "a lengyeleknek címzett sajátos udvarlás", a rendezvények száma és minősége azt mutatja, hogy "a magyar barátaink érzelmei erősek, őszinték és igazak".

Bejelentette: az évad a varsói király várban megrendezendő, a magyar modernizmust bemutató nagyszabású tárlattal zárul majd.

Balog Zoltán pénteken Piotr Glinskivel, valamint Elzbieta Rafalska család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszterrel tárgyal, délután a Varsói Egyetem Kelet-Európa Tanulmányok tanszékére látogat, és előadást tart Európa jövője - a mi jövőnk címmel.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk