CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.06.19

A tranzitzóna szavatolja a biztonságot

Akik a tranzitzónát támadják, nemcsak a magyar és európai biztonságot veszélyeztetik, hanem a valódi menekültek menekültstátusra való jogát is veszélyeztetik – szögezte le a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

Június 20-a a menekültek világnapja, ebből az alkalomból tett látogatást Németh Szilárd a röszkei tranzitzónában hétfőn. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az emléknap célja, hogy felhívják a figyelmet a háború elől menekülő emberek helyzetére.

A magyarországi menekültügyi szabályok a genfi egyezményen, a schengeni egyezményen és a magyar alaptörvényen alapulnak - közölte. A jogi és fizikai határzár, valamint a tranzitzóna beváltják a hozzájuk fűzött reményeket – fűzte hozzá, megjegyezve: a tranzitzónák intézménye a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben alkalmazható.

"Az emberek két nemzeti konzultáció során és egy népszavazással megerősítették, hogy Magyarországra és az EU területére ellenőrizetlenül senki sem léphet be."

Az emberek két nemzeti konzultáció során és egy népszavazással megerősítették, hogy Magyarországra és az EU területére ellenőrizetlenül senki sem léphet be  – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Kijelentette: a határvédelmi intézkedések és a tranzitzónák és a nemzetközi szabályokon alapuló menekültügyi eljárás egyszerre biztosítja a magyar és európai emberek biztonságát és a hozzánk forduló menedékkérők jogainak teljesülését.

A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke tájékoztatott, folyamatosan fejlesztik a tranzitzónákat, azok mindenben megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

Jelenleg 221 fő tartózkodik a tranzitzónában, az egészségügyi szobában 16 ember kap személyre szabottan gyógyszert, állandó 24 órás ügyeletet biztosítanak, amit a gyermekorvos rendszeres látogatása egészít ki.

Fotó: fidesz.hu

A tranzitzónában szolgálatot teljesítő rendőrök naplójában semmi rendkívüli esemény nincs bejegyezve, így az sem igaz, ami a közel múltban a sajtóban megjelent, hogy állapotos nőt bilincseltek volna meg – közölte, hozzátéve: a rendőrségi törvény alapján minden rendkívüli eseményt rögzíteni kell.

A napi ellátmány Németh Szilárd szerint bőséges, napi háromszori étkezést biztosítanak a felnőtteknek, a gyerekeknek ötször. „Senki nem panaszkodott arra, hogy őt éheztetnék, vagy olyan körülmények lennének, amit a sajtóban leírtak” – fogalmazott. „Ezek a híresztelések egy nagyon tudatos, de nagyon silány kampány részét képezik” – jegyezte meg. Németh Szilárd a bejárás során azt javasolta, hogy szereljenek a játszótér felé napvitorlát, ami óvja a gyerekeket a napsugárzástól.

221-en várnak a menekültügyi eljárás lefolytatására, ennek átlagos ideje 33 nap, a beadástól számítva gyorsított eljárásban 15 nap, normál eljárásban 60 nap áll rendelkezésére a hatóságnak, ezt követően gyorsított eljárásban 8 nap alatt, normál eljárásban 60 nap alatt kell dönteni a bíróságnak. Év eleje óta 1340 eljárás zajlott le, ebből 125-en kaptak első fokon oltalmazotti vagy menekült státust. 136 felülvizsgálati kérelmet adtak be, ebből 18 esetben helyben hagyta a bíróság a döntést, 82 esetben pedig új eljárás lefolytatását rendeltek el.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk