CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.07.14

Vizes vb - Látványos megnyitóünnepség a Dunán

Rendkívül látványos megnyitóünnepséggel kezdődött meg péntek este hivatalosan Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága.

A megnyitóünnepség Eötvös Péter, Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, a Duna hangja című, 12 éves korában szerzett kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget írt Varró Dániel költő. A Lánchíd lábánál, a Duna pest felőli oldalán felállított óriásszínpadon a Cantemus gyermekkórus működött közre.

Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be, az "időutazás" Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalműve következett 160 táncos közreműködésével, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek, akinek egyik kedvelt alkotóhelye a Duna-part volt. A kulturális-történelmi blokkot követően a sport került előtérbe, előbb az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, az úszólegendát, Hajós Alfrédot méltatták, majd a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz. Több olimpiai bajnok személyesen is megjelent, s ott volt az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is.

Fotók: fidesz.hu

Tarlós István főpolgármester Budapest nevében köszöntötte a világbajnokság versenyzőit, szervezőit és nézőit. Felidézte a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet nyert Kemény Dénes szövetségi kapitány szavait: "teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint ahogy gondoljuk magunkról".
"Teljesítettük az embert próbáló vállalást, Budapest felkészült a világbajnokság megrendezésére" - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a vb fővárosi helyszínei Budapest talán legjellemzőbb és legszebb részei közül kerülnek ki.
"Mától több mint két hétig a világörökségi rangra emelt budai vár, a Gellérthegy, a Parlament, a Lánchíd látképe előtt, többek között a gyönyörű Margitszigeten versenyeznek a világ legjobbjai. Budapest nemcsak rendezője, valódi házigazdája lesz a világbajnokságnak" - ígérte a főpolgármester, majd zárta beszédét: "Azt kívánom minden sportolónak, hogy a következő napokban Budapesten valósítsa meg álmait, amiért évek óta keményen dolgozik. Izgalmas küzdelmeket és emlékezetes napokat kívánok mindenkinek, Isten hozta önöket Budapesten!"

Áder János köztársasági elnök köszöntő beszédében felidézte, hogy az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd, egyben az úszósport első ötkarikás győztese is volt, s amellett, hogy kiváló sportoló, remek építész is, akinek a nevét viseli a vb egyik helyszíne a Margitszigeten.

"A nézőknek, szurkolóknak izgalmas versenyeket, a sportolóknak pedig sportszerű viadalokat kívánok" - mondta a köztársasági elnök.

A magyarországi csúcsesemény egyik különlegességeként, az olimpia mintájára első ízben, a vb jelképe is feltűnt, egy vizes szimbólum, amelyet minden idők egyik legjobb női úszója, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina indította útjára. A Fontanának nevezett jelkép mostantól minden hasonló vizes világversenyen helyet kap majd.

A megnyitóünnepséget színpompás tűzijáték zárta.

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk