CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.08.10

A biztonságról és a látványról szól az idei ünnepség augusztus 20-án

Idén a biztonságra, az értékőrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt az augusztus 20-i állami ünnepség programjain - mondta el az Országházban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mint hangsúlyozta, augusztus 20. mára Magyarország első számú ünnepévé vált. Ezen a napon az államalapítást és államalapító Szent Istvánt ünneplik az anyaországi és külhoni magyarok, ami "ezekben az időkben talán még fontosabb, mint valaha" - jegyezte meg az államtitkár.

"augusztus 20. mára Magyarország első számú ünnepévé vált."

Kara Ákos elmondása szerint idén a biztonságra, az értékőrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt. A tűzijáték ezért szükség esetén egyetlen gombnyomással megszakítható; az ünnepi rendezvények biztonságáért pedig idén is az Operatív Törzs felel.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi események már augusztus 19-én megkezdődnek.

Fotó: fidesz.hu

A Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a vendégeket, ebben az évben a Visegrádi országok díszvendégségével. Itt lehet majd először megkóstolni az idei Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

Augusztus 20-án a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek a programok, majd vízi és légi parádét rendeznek a Dunán. A nap folyamán ingyenesen lesz látogatható az Országház.

Délután a Szent István-bazilikában ünnepi szentmisét, majd a belvárosban Szent Jobb körmenetet tartanak, a rendkívül látványosnak ígérkező tűzijáték pedig 21 órakor kezdődik majd - közölte Guller Zoltán.

Leskovics Éva, a tűzijátékot rendező NUVU Kft. vezető pirotechnikusa elmondta: idén új telepítési helyszínként az Országház előtti Duna-szakaszt is bevonják a tűzijátékba.

A kilövési pontok számát is megnövelték, a Dunán 17, míg a Lánchídon 29 ilyen pontot alakítanak ki. A tűzijáték során többek között 4000 nagy kaliberű tűzijáték bombát és 2300 üstökös lövést, összesen 4,5 tonnányi anyagot használnak fel.

Az indítás a legmodernebb gépekkel történik, századmásodperces időzítéssel - hangsúlyozta a pirotechnikus.
Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója hozzátette: a légi parádé és a tűzijáték alatt is a Petőfi Rádió összeállítása hallható majd.

Szó volt arról is, hogy idén 30 torta közül választotta ki a zsűri Magyarország tortáját. A díj nyertes pedig a Balatoni habos mogyoró lett - közölte az eredményhirdetésen a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőségi tagja.

Az eseményen Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy augusztus 20. alkalmából idén is három kategóriában hirdettek versenyt: a legjobb búza-, rozs- és innovatív kenyér az ünnep után az ország számos pékségében kapható lesz. Idén 33 versenymunka érkezett; mind adalékmentes, kovászos technológiával készült, de nagyüzemi technológiával is gyártható termék - tette hozzá.

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk