CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.09.08

Egymilliárd forint ultrahangkészülékek beszerzésére

ltrahangkészülékek beszerzésére egymilliárd forintos keretre pályázhatnak közfinanszírozott egészségügyi intézmények - közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, jó lenne, ha minden intézmény tudna élni ezzel a lehetőséggel, hiszen alapvető cél a betegellátás minőségének javítása. Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kifejtette, a pályázatra közfinanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények pályázhatnak, egy intézmény több szakmacsoportra is nyújthat be pályázatot, de szolgáltatónként maximum öt gépre lehet pályázni.

"A nyertesek minimum 10 millió, maximum 50 millió forintot nyerhetnek el, és várhatóan 20-100 lesz a támogatott intézmények száma."

A nyertesek minimum 10 millió, maximum 50 millió forintot nyerhetnek el, és várhatóan 20-100 lesz a támogatott intézmények száma - ismertette.

A fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette: szeptember 11-től október 10-ig jelentkezhetnek az intézmények, és egyszerűsített eljárásrendű pályázatról lévén szó a beérkezés sorrendjében bírálják el a dokumentumokat.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, korábban úgy tűnt, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban csak 70 milliárd forintot lehet majd az egészségügyre fordítani, de mára jól látszik, hogy ez a forrás több lesz mint 160 milliárd forint, 19 fejlesztéssel. Hozzátette: ebben a ciklusban a betegellátás fejlesztésére helyeződik a hangsúly, és 2017 első félévében már 91 milliárd forintos fejlesztés indult meg.

Schanda Tamás a sajtótájékoztatón beszámolt egy korábbi pályázat eredményéről is. Mint elmondta, a speciális higiénés eszközök, berendezések beszerzésére irányuló pályázat révén ötven egészségügyi intézménynél kezdődhet a beszerzés 7 milliárd forintos keretösszeggel.

Ezen a pályázaton átlagosan 138 millió forintot nyertek el az intézmények, volt, amelyik 20,5 milliót, de olyan is, amely 200 millió forintot kapott.

A közfinanszírozott alapellátásban dolgozó fogorvosok szerdán zárult tiltakozó akciójával kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán kérdésre válaszolva azt mondta, folyamatosan tárgyalnak az orvosokat képviselő kamarával, hiszen "mindkét félnek van tennivalója az ügyben".

Hozzátette: a kamara is konstruktív volt a tekintetben, hogy érdemes lenne felülvizsgálni, az ellátásban milyen eljárásrendek legyenek, mit kell nyújtania a fogorvosnak és azt hogyan lehet kontrolláltan finanszírozni.

Hétfőn tiltakozó akcióba lépett a 2800 közfinanszírozott fogorvosi praxisból 700, amelyben azt vállalták az orvosok, hogy három napon át csak a sürgős beavatkozásokat végzik el a tb-támogatott rendeléseken.
A fogorvosok ezzel a demonstrációval tiltakoznak az ellen, hogy évek óta sokkal kevesebb pénzt kapnak a betegellátásra, mint amennyiből praxisaik még működtethetők. Az ő ellátmányuk töredéke annak, mint amennyit az alapellátás másik nagy csoportjára, a háziorvosokra fordít az állam.

Az egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, értékelte a fogorvosok akciójának lebonyolítását is, ebből is látszik, hogy ez egy figyelemfelhívás, és nem a "perem átszakításáról" van szó, ezért folytatják a tárgyalást a kamarával.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk