CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.09.12

Módosul a közjegyzők illetékessége

A járási illetékesség helyett a törvényszékekhez fogják igazítani a közjegyzők illetékességét, mert sokkal több olyan eljárás van, ami ezt követeli meg - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

A gyermekvédelmi törvény módosítása, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény, a településkép védelme, illetve a közjegyzők illetékessége is szerepel többek közt az őszi parlamenti ülésszak legfontosabb indítványai között. Erről Kósa Lajos, frakcióvezető és Halász János, szóvivő számolt be a keddi Frakcióinfón.

A Fidesz frakcióvezetője a gyermekvédelmi törvény módosítása kapcsán kifejtette: ha valakit jogerősen elítélnek pedofil bűncselekményért, akkor a bíróságnak kötelező mellékbüntetésként eltiltania örökre a gyerekekkel való foglalkozásoktól is az elkövetőt.

"A nyugdíjas szövetkezetek cégbírósági bejegyzését a jelenlegi százezer forint helyett illetékmentessé tennék csakúgy, mint más vállalkozási és szövetkezeti formák esetében."

„Eddig a büntető törvénykönyvben ez a bírói mérlegelés körébe tartozott”, azonban az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatta, hogy a gyermekek fokozott védelme megköveteli ezt a módosítást – utalt Kósa Lajos arra, hogy a korábbi szabályozás lehetőséget teremtett a bűnismétlésre.

A módosítás ismételt benyújtását a vezető kormánypárti politikus azzal indokolta, hogy a tavaszi ülésszakban az adott csomagban ez a törvény eljárásjogi okokból nem fért be.

A nyugdíjas szövetkezetek esetében is folytatódik a munka, mely kapcsán a frakcióvezető arról tájékoztatott: a cégbírósági bejegyzést a jelenlegi százezer forint helyett illetékmentessé tennék csakúgy, mint más vállalkozási és szövetkezeti formák esetében. Az eddig bejegyzett mintegy 20 nyugdíjas szövetkezetnek pedig vissza fogják utalni az illetéket a tervek szerint.

Törvényhelyet nyitnak arra, hogy a kormány rendeletben határozhassa meg a nyugdíjas szövetkezet számára a minimális szolgáltatási díjat úgy, mint a diákszövetkezetek esetén – közölte.

Fotó: fidesz.hu

A minimális szolgáltatási díj ebben az esetben pontosan úgy működik, mint a minimálbér, csak a minimálbér a Munka törvénykönyve szerint a munkavállalókra vonatkozik, akik egyben tulajdonosok is, azokra nem – magyarázta Kósa Lajos.

A településkép védelméről szóló törvény módosításával kapcsolatban a fideszes politikus arról beszélt, hogy az eredetileg szeptember végéig szóló határidőt a településképi kézikönyv elfogadására december 31-re módosítják, ugyanis többen jelezték, a jelenlegi határidő nem teljesíthető.

"A fúrt kutaknál 80 méterig sem bejelentési, sem pedig engedélyeztetési kötelezettséget nem szabnak majd a BM által beterjesztett javaslat szerint."

A közjegyzők illetékességének módosítása kapcsán Kósa Lajos hangsúlyozta: a járási illetékesség helyett a törvényszékekhez fogják igazítani a közjegyzők illetékességét, mert sokkal több olyan eljárás van, ami ezt követeli meg. A kormány által beterjesztett, vízkivétellel összefüggő törvény módosításáról Kósa Lajos azt mondta: „itt egy jelentős deregulációs ügyről van szó”.

A fúrt kutaknál 80 méterig sem bejelentési, sem pedig engedélyeztetési kötelezettséget nem szabnak majd a BM által beterjesztett javaslat szerint – jegyezte meg.

A BM és a katasztrófavédelem készít egy térképet, hogy tájékoztassák a kútfúrókat, melyek azok a területek, amelyek „adott esetben érzékenyek” – közölte. Ugyanakkor aláhúzta: attól függetlenül, hogy nincs engedélyeztetési és bejelentési kötelezettség, a kutakat szabályosan kell fúrni.

"A frakciónak továbbra is az az álláspontja, hogy kereskedelmi célból önkényuralmi jelképet nem szabad használni."

Magyarország megyéiről és a megyék nevéről szóló törvény módosítása kapcsán Halász János arról tájékoztatott: az Országgyűlésnek van joga módosítani a megyék nevét módosítani, de kötelező kikérni az illetékes megyék véleményét.

Lázár János önálló indítványát a jövő hét héten kezdődő ülésszakban kezdi tárgyalni a parlament - fűzte hozzá.

A javaslat célja a történelmi nevek helyreállítása, illetve annak a kulturális örökségnek a megőrzése, amely az elnevezésekben megjelenik – magyarázta a frakció szóvivője. A javaslat azt célozza, hogy Csongrád megye elnevezése 2020. június 4-e után Csongrád-Csanád megyére változzon – jegyezte meg.

Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tiltása kapcsán Halász János emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság előzetes kontrollja után zöld utat biztosított a javaslatnak.

Kósa Lajos ehhez hozzátette: a kihelyezett frakcióülésen döntenek a továbbiakról, azonban a frakciónak továbbra is az az álláspontja, hogy kereskedelmi célból önkényuralmi jelképet nem szabad használni – mutatott rá.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk