CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.09.13

Ukrán nyelvtörvény: EP-képviselők nyílt levele Porosenko elnöknek

A Fidesz-KDNP EP-képviselője, Bocskor Andrea kezdeményezésére az Európai Parlament 37 képviselője – magyarok, bolgárok, románok, lengyelek és szlovákok –nyílt levélben fordultak Petro Porosenko ukrán elnökhöz, hogy aggodalmukat fejezzék ki az ukrán Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény miatt. S arra kérték az elnököt, ne véglegesítse azt aláírásával. Az új oktatási törvény 7. cikkelyének jogsértő, a szerzett jogokat korlátozó, az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes voltára hívták fel az ukrán elnök figyelmét.

A levél utal arra, hogy az oktatás nyelvére vonatkozó 7. cikkely ellentétben áll az Ukrajna által ratifikált nemzetközi egyezményekkel: a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény és az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Megállapodás egyes cikkelyeivel.

"az oktatás nyelvére vonatkozó 7. cikkely ellentétben áll az Ukrajna által ratifikált nemzetközi egyezményekkel."

A képviselők közösen rámutattak, hogy a fent említett cikkely megszünteti az ukrajnai magyarok, románok, bolgárok, lengyelek, szlovákok azon jogát, hogy anyanyelvükön tanuljanak az oktatási rendszer minden szintjén, amely évtizedek óta bevett gyakorlat. A nemrégiben elfogadott jogszabály az ukrajnai nemzetiségi iskolák, a mintegy 120 román, 100 magyar, 5 lengyel tannyelvű iskola felszámolásához vezet. A törvény az ország lakosságának mintegy 20%-át kitevő nemzeti kisebbségeket megfosztja az oktatás nyelvének szabad megválasztásától, attól az alapvető joguktól, hogy anyanyelven tanuljanak. Ez súlyos visszalépést jelent az eddig érvényben lévő jogszabályokhoz képest, s differenciált jogi kategóriákba sorolja az ukrán állampolgárokat.

A nyílt levél szorgalmazója, Bocskor Andrea kárpátaljai politikus kiemelte: „Fontos, hogy az Európai Unió konkrét lépéseket tegyen az ukrajnai jogszűkítési folyamat ellen, hisz az érintett anyaországok mellett az uniós vezetők lehetnek jó hatással a nemzeti kisebbségek számára negatív döntés visszafordítására”.

A nyílt levél magyar fordítása ezen a linken olvasható.

(EPP-HungarianPress)

Figyelmébe ajánljuk