CSATLAKOZZ!
2017.09.20

Kormányzati lépések ösztönözték a kétszámjegyű reálbér-emelkedést

A kormány elkötelezett a magyar családok anyagi helyzetének folyamatos javítása mellett, amit a hatéves bérmegállapodásnak, az életpálya-programok elindításának, valamint az állami vállalatok bérnövelésének köszönhető kimagasló reálbér-emelkedés is igazol – mondta a nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály hangsúlyozta, a reálkeresetek júliusban 10,8 százalékkal, 2017 első hét hónapban pedig összesen 10,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezzel 2013 eleje óta, immár 55 hónapja töretlen a reálkeresetek emelkedése hazánkban.

"Míg a szocialista-liberális kormányok nyolc éve alatt a nettó minimálbér reálértéke alig nőtt, ezzel szemben 2010 és 2018 között 1 gyermek esetén 44,4; 2 gyermek esetén mintegy 80; 3 vagy több gyermek esetén több mint 90 százalékos emelkedést figyelhetünk meg."
Amennyiben a versenyszférában bekövetkezett nagymértékű béremelkedés a következő két hónapban is folytatódni fog, 2018. január 1-jétől nagyobb mértékű járulékcsökkentés következhet be a bérmegállapodás értelmében – tette hozzá.

Míg a szocialista-liberális kormányok nyolc éve alatt a nettó minimálbér reálértéke alig nőtt, ezzel szemben 2010 és 2018 között 1 gyermek esetén 44,4; 2 gyermek esetén mintegy 80; 3 vagy több gyermek esetén több mint 90 százalékos emelkedést figyelhetünk meg – közölte a tárcavezető.

Mint mondta, 2002 és 2010 között a nettó átlagkeresetek reálértéke mindössze 13,8 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a 2010 és 2016 közötti hat évben ez a szám jóval magasabb, a családi kedvezmény figyelembevételével csaknem 24 százalék.

Hat év alatt a 2 gyermekeseknél közel harmadával, a 3 vagy több gyermekeseknél pedig több mint a felével nőtt a nettó fizetések reálértéke. Régiós összehasonlítás tekintetében a szlovák és a cseh béreknél gyorsabban növekedtek a magyar keresetek 2010 és 2016 között a kétgyermekes, két átlagkeresővel rendelkező családok esetében euróban kifejezve, csak a lengyel kereset-növekedés bizonyult némileg magasabbnak.

Fotó: NGM - Hossala Tamás

"A versenypiacon január-júliusban a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 11,2 százalékkal nőttek az előző év elejéhez viszonyítva."
A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazó tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően az első hét hónapban a bruttó átlagbér a piaci szférában meghaladta a 304 ezer forintot.

Varga Mihály kiemelte, a versenypiacon január-júliusban a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 11,2 százalékkal nőttek az előző év elejéhez viszonyítva, ezen belül a fizikai dolgozók körében magasabb, 14,7 százalékos növekedés következett be. 

A életpályamodelleknek és az ágazati béremeléseknek köszönhetően a közszférában 11,2 százalékos reálkereset-emelkedés valósult meg, tehát folytatódott a közszférának a versenyszférához történő bérfelzárkózása is.

A tárcavezető közölte, a kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak és a kialakult bérfeszültségeket is enyhítheti, egyfelől tovább ösztönözve a munkavállalási hajlandóságot, másfelől fokozva a magyar munkaerő megtartását.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk