CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.09.21

A kormány mindent megtesz a magyar érdekek védelméért

A magyar állammal találja magát szemben az, aki a magyar érdekeket veszélyezteti - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. Lázár János kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze.

A politikus a 98. Kormányinfón szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte "a magyar kisebbségek jogait durván megsértő" ukrán oktatási törvényt, kérve Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, és tartsa be a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogának biztosítására tett vállalását.

"szégyenletes és elfogadhatatlan a magyar kisebbségek jogait durván megsértő ukrán oktatási törvény."

Magyarország ezt a törvényt hátbatámadásnak tekinti, "Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját" - fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy Magyarország számos alkalommal fejezte ki támogatását az ukránok iránt, így például az uniós vízummentesség kérdésében. Közölte: Magyarország minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér, hogy garantálhassa az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználathoz, tanuláshoz való jogát.

Lázár János kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre is, megerősítve: Magyarország mindaddig nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg nem történik az iskolaügyben érdemi előrelépés.

A marosvásárhelyi katolikus iskolával történteket rendkívül barátságtalan lépésnek nevezte, szerinte ugyanis a román fél nem járt el korrektül, visszaélt hatalmi fölényével, és lényegében lehetetlenné tette az intézmény működését. Magyarország fellépett a horvát OECD-tagsággal szemben is "gazdasági érdekek sérelme" miatt - tette hozzá.

Fotó: fidesz.hu

Orbán Viktor miniszterelnök közelgő külföldi programjairól elmondta: a kormányfő pénteken Lengyelországba, majd Vietnamba és Szingapúrba utazik, ezért a jövő héten várhatóan nem lesz kormányülés.

A kommunista rendszerben vezető pozíciót betöltők nyugdíját firtató kérdésre a tárcavezető azt felelte: a kormány kész áttekinteni a kérdést, és nem zárkózik el a felülvizsgálattól, amit 1990-ben elmulasztottak. Majtényi László korábbi államfőjelölt kormánykritikus szavait kérdésre úgy kommentálta: Magyarországon semmi sem akadályozza, hogy virágozzék a demokratikus közélet, a civil szervezetek szabadon véleményt nyilváníthatnak, nincsenek korlátozva. Választási kampány előtt könnyű azt mondani, hogy a kormány miatt nem boldogulnak az ellenzéki csoportosulások. Ám "az ellenzéki pártok most azt csinálják, hogy belenéznek a tükörbe, látnak valami ocsmány dolgot, és nem megborotválkoznak, hanem összetörik a tükröt" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések "mindig gellert kapnak", Lázár János úgy reagált: ezzel ellenkezőleg, az ezekben megfogalmazott célok teljesülnek, hiszen végül nem pályázott Budapest az olimpia megrendezésére, ismét lehet vasárnap vásárolni, és éppen a minap döntött a parlament a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének növeléséről. Örülhetnének, hogy ellenzékiként tudták érvényesíteni az akaratukat - jegyezte meg.

Egy másik kérdésre elmondta, nincs konszenzus a pszichológusok között a pszichológuskamara létrehozásáról, ezért ebben a parlamenti ciklusban nincs esély rá, hogy a képviselők elé kerüljön az erről szóló előterjesztés.
Megkérdezték arról a sajtóhírről is, miszerint az állam Pécs adósságának átvállalásáért cserébe megkapná a Pécs-Pogány repülőteret működtető céget, amit aztán bérbe adna a Roszatomnak.

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk