CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.10.06

Jó lendület van az iparban

Az iparban továbbra is jó lendület van, az európai konjunktúra lehetőséget ad az exportpiacok bővülésére, a magyar gazdaság tud élni ezzel a lehetőséggel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatairól.

A KSH első becslése szerint augusztusban 6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a júliusi szerény 0,2 százalékos emelkedés után.

"Az ipar már az első félévben is jelentősen hozzájárult a gazdaság növekedéséhez."

Az előző hónaphoz képest 5,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban a júliusi 4,2 százalékos visszaesést követően.

A miniszter elmondta: a konjunktúrajelzések alapján tovább nő az ipari teljesítmény az év hátralévő részében, az ipar már az első félévben is jelentősen hozzájárult a gazdaság növekedéséhez. Az iparfejlesztéshez 8 milliárd forint keretösszegű támogatási program indult az Irinyi-tervben, a nagyvállalati támogatási program is egyre több vállalatot segít - fejtette ki.

Kiemelte: Magyarország célja, hogy az ipari termelés aránya tovább növekedjen, a korábbi 22-ről már 26 százalékra emelkedett az ipar aránya a gazdaságon belül, de a következő évek iparfejlesztései megteremtik az arány növelésének lehetőségét.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kormány stratégiai célja, hogy az Európai Unión belül Magyarországon legyen a legnagyobb az ipari termelés aránya a bruttó nemzeti összterméken belül. A modern, versenyképes ipar ugyanis jól fizető és stabil munkahelyeket tud biztosítani a termelésben és a kutatás-fejlesztés területén egyaránt - idézi a közlemény Varga Mihályt.

A miniszter kiemelte, hogy a figyelemre méltó eredményt a szektor az előző évi magas bázis ellenére érte el. A dinamikus termelésbővüléssel a következő időszakban is számolnak, ezt támasztják alá a feldolgozóipari beruházási adatok és a nemzetközi kereslet alakulása is.

A közlemény szerint a miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az év kezdete óta beérkezett ipari adatok összhangban állnak a konvergenciaprogram prognózisával. Bizakodásra ad okot az élénkülő nemzetközi konjunktúra és a feldolgozóipari beruházások első félévben regisztrált jelentős, 16,6 százalékos bővülése, ami középtávon növeli a termelőkapacitásokat. Mindezek alapján az ipar lendületes erősödésének fennmaradására számítanak a következő időszakban - szögezte le Varga Mihály.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk