CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.11.14

Czeglédy-ügy: elkezdődhet a kártalanítás

A Czeglédy-ügyben elfogadott határozatról, a Btk. szigorításáról és a kampányfinanszírozási törvény módosításáról beszélt többek között Gulyás Gergely a keddi Frakcióinfón.

A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte, a mai parlamenti szavazások a nemzeti együttműködés és a konszenzus jegyében teltek. A Czeglédy-ügynél sem voltak ellenszavazatok számottevő arányban, a kamupártokkal szembeni módosításról is szinte egyhangúlag döntött a Ház, és a Btk. módosításánál is 182 igen szavazat és 3 tartózkodás volt.

"a parlament felkérte a kormányt arra, hogy a kártalanítást kezdje meg."

148 igen szavazattal fogadta el a Czeglédy-ügyben a határozatot az Országgyűlés.

A Fidesz frakcióvezetője ismertette, a parlament felkérte a kormányt arra, hogy a kártalanítást kezdje meg azoknál a fiataloknál, és - a törvényalkotási bizottság módosító indítványának értelmében - azoknál a nyugdíjasoknál is, akik diákszövetkezeteknél dolgoztak és a tavaly májusi, júniusi munkabérüket nem fizették ki.

A károsultak pontos számaival kapcsolatban Gulyás Gergely türelmet kért, azt azonban elmondta, körülbelül kétszáz ember adott megbízást ügyvédi irodáknak arra, hogy a kártalanítás ügyében eljárjon, illetve van egy zárt facebook-csoport, ahol a károsultak tartják egymással a kapcsolatot, amelynek mintegy 900 tagja van.

"Az négy évente még mindig olcsóbb az államnak, mintha politikai pártok, gazdasági lobbik foglyaivá válnának."
Gulyás Gergely leszögezte, a kampányfinanszírozásról szóló törvénymódosítást azért is üdvözölik, mert az kétharmados többséget igényelt. Örülünk annak, hogy mind a Jobbik, mind pedig az MSZP támogatta a javaslatot – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a 2013-ban elfogadott kampányfinanszírozási törvény esélyegyenlőséget, függetlenséget és a gazdasági lobbiktól befolyásmentességet biztosít a pártok számára.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez egy komoly előrelépés, mert minden olyan párt, amelynek valós társadalmi támogatottsága van és az egy százalékot meghaladó szavazatarányt sikerül elérnie állami támogatáshoz juthat.

Fotó: fidesz.hu

A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy ez négy évente még mindig olcsóbb az államnak, mintha politikai pártok, gazdasági lobbik foglyaivá válnának. Hozzáfűzte, minden pártnak megadja a lehetőséget arra, hogy úgy vegyenek részt kampányban, hogy nem kell különböző gazdasági támogatóktól, támogatásokat elfogadni vagy akár magánszemélyektől gyűjteni.

Gulyás Gergely leszögezte, a törvénymódosítás megoldja a kamupártok problémáját. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak arról van szó, hogy a törvény előír egy visszafizetési kötelezettséget, hanem arról is, hogyha valaki a visszafizetési kötelezettségnek nem tesz eleget, akkor a pártvezető testületének valamennyi tagja személyes vagyonával felel.

Az Országgyűlés kedden szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.) a gyermekek fokozottabb védelme érdekében. Az elfogadott módosító javaslat lényege, hogy a nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetőjét, - ha tettét 18 évnél fiatalabb személy sérelmére követte el – végleges hatállyal el kell tiltani minden olyan foglalkozástól, tevékenységtől, mely során 14 évnél fiatalabb nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi – fejtette ki Gulyás Gergely. A frakcióvezető ezt fontos módosításnak nevezte.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk