CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.11.14

Köszönet a cukorbetegekkel foglalkozó civil szervezeteknek

Nyitrai Zsolt napirend előtti felszólalásában megköszönte azon civil szervezetek munkáját, akik kiemelkedően sokat tesznek a cukorbetegekért.

A Fidesz országgyűlési képviselője a november 14-i nemzetközi diabétesz világnap alkalmából arról beszélt, hogy ma Magyarországon több mint 770 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, de összesen akár 1,2 millió embert érinthet a betegség, köztük olyanokat, akik nem is tudják, hogy cukorbetegek.

Nyitrai Zsolt a kormány egészséges életmód elősegítése érdekében tett lépéseit, így például mindennapos testnevelés és a közétkeztetési reform bevezetését méltatta, valamint megköszönte azon civil szervezetek munkáját, akik kiemelkedően sokat tesznek a cukorbetegekért.

Rétvári Bence államtitkár a kormány cukorbetegeket támogató intézkedései közé sorolta többek között az emelt összegű családi pótlékot, az 55 százalékos gyógyszertámogatást, a egészségügyi termékdíj bevezetését, az iskolai mintamenza programot, valamint a tornaterem- és tanuszoda-építési programot.

"A kormány egyeztetést kezdeményez a magyarországi cukorbetegeket képviselő szervezetekkel."
A Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden kiadott sajtóanyaga szerint a cukorbetegség 1-es és 2-es típusra osztható anyagcsere betegség. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya mintegy 4-5 százalékra tehető, a 2-es típus gyakrabban fordul elő (körülbelül 90 százalék), s kialakulásában nagyobb jelentősége van az életmódbeli tényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

A mindennapos testnevelésnek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy 1,2 millió gyermek sportol hazánkban minden nap, ezzel pedig jelentős mértékben csökkenhet a következő nemzedékek cukorbetegsége.

A kormány elkötelezett, hogy ez a szám még nagyobb legyen, ezért továbbra is kitart a tornaterem-építési és tanuszoda-fejlesztési beruházások mellett. Ugyanakkor nem csak napi mozgásnak, hanem a táplálkozásnak is fontos szerepe van az egészséges életmód kialakításában, ezért örömteli, hogy 2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, amelynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír- illetve cukorhasználat.

Évente több mint 600 ezer honfitársunk vált ki valamilyen cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, amelyek árához az állam társadalombiztosítási támogatást nyújt. Összességében elmondhatjuk, hogy az elmúlt években közös munkával nagyon sok eredmény született a cukorbetegséggel kapcsolatban, de ugyanakkor még sok megoldandó feladat van azért, hogy élethelyzetüket, problémáikat még jobban megismerjük, ennek következtében a kormány egyeztetést kezdeményez a magyarországi cukorbetegeket képviselő szervezetekkel.

(fidesz.hu, MTI)

Figyelmébe ajánljuk