CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.11.14

Nem maradhat következmények nélkül a máltai újságírónő meggyilkolása!

Járóka Lívia EP-képviselő sajtóközleménye

Daphne Caruana Galizia korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságírónő brutális meggyilkolása kapcsán az Európai Parlament plenáris ülése a máltai jogállamiságról tartotta vitát kedd délután.

„Elvettek egy életet, lemészároltak egy újságírót, mely bűncselekmény célja az igazság eltussolása volt, erre pedig az Európai Bizottság feltűnően lassan reagált.”

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta: „eddig is tudtuk, hogy az oknyomozó újságírásba bele lehet halni, de hogy mindez az EU-ban történik a 21. században, az elkeserítő. A máltai kormány reakciója pedig igazán sokkoló”.

Az úgynevezett Panama Papers és a most napvilágra került úgynevezett Paradise Papers esete mutatja, hogy mennyire széles a pénzmosás és visszaélések mértéke a szigetországban. „Elvettek egy életet, lemészároltak egy újságírót, mely bűncselekmény célja az igazság eltussolása volt, erre pedig az Európai Bizottság feltűnően lassan reagált” – hangsúlyozta Járóka Lívia.

A néppárti politikus rámutatott, hogy nagyfokú tudatlanságra utal, hogy több parlamenti képviselő is párhuzamot von a máltai helyzet és Magyarország között. A képviselő beszédében felhívta az Európai Bizottságot, hogy szólítsa fel a máltai kormányt az azonnali párbeszédre és kerülje még a látszatát is annak, hogy kettős mérce alapján ítéli meg a tagállamokat.

A vitát követően felavatták a Daphne Caruana Galiziaról elnevezett sajtótájékoztató termet az Európai Parlament strasbourgi épületében.

(EPP - Hungarian Press)

Figyelmébe ajánljuk