CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.11.30

Kedvező hazánknak a jövő évi uniós költségvetés

Deutsch Tamás sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon nagy többséggel elfogadta az Európai Unió 2018. évi költségvetését. Az Európai Parlament és a Tanács 160,1 milliárd euró (EU GNI 1,02 százaléka) kötelezettségvállalást, illetve 144,6 milliárd euró (EU GNI 0,92 százaléka) kifizetést hagyott jóvá a 2018. évre.

„A magyar gazdák 2018-ban is meg fogják kapni a nekik járó uniós támogatásokat, a vidékfejlesztésre pedig 1,4 milliárd euróval többet költhetnek majd, mint 2017-ben.”

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a plenáris szavazást követően felhívta a figyelmet a Magyarország számára legfontosabb kohéziós- és agrárforrások kapcsán elért sikerekre. A Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: „A magyar gazdák 2018-ban is meg fogják kapni a nekik járó uniós támogatásokat, a vidékfejlesztésre pedig 1,4 milliárd euróval többet költhetnek majd, mint 2017-ben”. A kohéziós politikával kapcsolatban Deutsch Tamás kiemelte: „2018-ban is rekord összegű kohéziós forrás kifizetése várható Magyarországon. Az Európai Unió költségvetésében a tagállami projektekre költhető pénzeket 16,9 milliárd euróval emelték 2017-hez képest. Így a tagállamok által benyújtott számlák rendezésére 2018-ban 46,5 milliárd euró fordítható majd”.

Külön magyar siker, hogy Hölvényi György néppárti képviselő indítványának köszönhetően 2017 után újra, a 2018-as költségvetésből is támogatást kap, jövőre 1,4 millió eurót az az uniós kutatási projekt, amely a társadalmi-gazdasági szempontok figyelembevétele mellett a környezetbarát és fenntartható tüzelési alternatívákat hivatott megtalálni.

A téli időszakban súlyos közegészségügyi problémát jelentenek a lakossági hulladékégetésből származó légszennyezés hatásai, erre keres megoldást az uniós projekt.

(EPP - Hungarian Press)

Figyelmébe ajánljuk