CSATLAKOZZ!
2017.12.04

A baloldali kormányok túlbürokratizált pályázati rendszert tartottak fent

A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette MSZP-SZDSZ-kormányok túlbürokratizált pályázati rendszert tartottak fent, annak érdekében, hogy az önkormányzatok vagy a gazdasági szereplők önmaguk ne is tudjanak pályázni – emelte ki Bánki Erik Csepreghy Nándor államtitkárral tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn.

A negyedik alkalommal vitatja meg a Ház, hogy miként hasznosul a hazai fejlesztéseket szolgáló 12 ezer milliárd forint – emlékeztetett a Miniszterelnökség államtitkára. A keretösszeg kétharmadát tudják a magyar vállalkozások és önkormányzatok pályázatokon elérni, a többi normatív támogatás, például a gazdákhoz kerül – mutatott rá.

"A kormány célja a gyors forráskihelyezés volt a versenyképesség javítása érdekében."

A kormány célja a gyors forráskihelyezés volt a versenyképesség javítása érdekében – idézte fel, hozzátéve: sikerült idén tavaszig a teljes pályázati keretet meghirdetni - hangsúlyozta -, a 80 százalékát pedig már el is bírálták.

Az idei kifizetés mintegy 2500 milliárd forintra tehető – jegyezte meg Csepreghy Nándor.

Az államtitkár Magyarország újkori történetének legnagyobb korrupciós ügyének minősítette a 4-es metró építését.

Ennek kapcsán emlékeztetett: a beruházás 2002-ben 166 milliárd forintos igénnyel indult, azonban később kiderült, hogy 2010-ig a teljes bekerülési keretösszeget ellopták, ténylegesen pedig a metró 452 milliárd forintba került. Csepreghy Nándor sérelmezte, hogy a szocialisták nem vesznek részt a vitában, hogy válaszolhassanak arra, hogy hol a metrópénz. A kormánypárti politikus kitért azokra a fenyegetésekre, amelyek a kohéziós alapok átcsoportosítását helyezik kilátásba az illegális bevándorlás támogatására. „Ezzel határozottan szembe kell szegülni” – húzta alá. 

Fotó: fidesz.hu
"A források zsarolási potenciállá váltak Brüsszel számára, a kormányokat az uniós pénzek megvonásával próbálják arra kényszeríteni, hogy a saját polgáraik által sem támogatott kötelező kvótarendszert elfogadják."

Bánki Erik üdvözölte, hogy a Miniszterelnökség félévente beszámol az uniós források elosztásának, pályáztatásának, bírálatának és kifizetésének kérdéséről. Mint mondta, nem csodálja, hogy a szocialisták nem vesznek részt a vitán, hiszen szerinte nincs mit mondaniuk a kérdésben.

A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette MSZP-SZDSZ-kormányok túlbürokratizált pályázati rendszert tartottak fent, annak érdekében, hogy az önkormányzatok vagy a gazdasági szereplők önmaguk ne is tudjanak pályázni – mutatott rá a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

A visszásságok között említette, hogy a pénzelosztást kidolgozó szakértők később tanácsadóként vettek részt a folyamatban és jelentősen elhúzódtak a bírálatok is, volt, hogy a teljes folyamat 3-4 évig tartott.

Számtalan önkormányzatot adósítottak el, rákényszerítve őket az önerő vállalására akkor is, amikor erre nem volt forrásuk – idézte fel azokat a problémákat, amiket a szocialista kormányok okoztak, amelyeket a Fidesz-KDNP oldott meg kormányzása alatt. Bánki Erik annak a reményének adott hangot, hogy a szerződéskötések a jövő év közepéig lezáródhatnak - jelentette ki.

A bizottság elnöke beszámolt arról is, hogy a források zsarolási potenciállá váltak Brüsszel számára, a kormányokat az uniós pénzek megvonásával próbálják arra kényszeríteni, hogy a saját polgáraik által sem támogatott kötelező kvótarendszert elfogadják. Magyar EP-képviselők is asszisztálnak a Soros-terv végrehajtásához – hívta fel a figyelmet. Egyúttal kiemelte: az európai csalás elleni hivatal vezetője szerint a Magyarországon az uniós források körül tapasztalható problémák nem térnek el az uniós átlagtól.

Újságírói kérdésre, mely szerint egyes magyar közéleti személyiségek Nobel-békedíjra ajánlják Soros Györgyöt, Csepreghy Nándor azt felelte: idén már volt április 1., 2018 pedig még messze van. Bánki Erik is komolytalannak minősítette a felvetést, mondván: a résztvevők alárendeltjei Soros György alapítványainak.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk