CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2017.12.04

A legfontosabb a magyar katona

Először van olyan haderőfejlesztési program, amiben a kormányzati akarat, a katonák és parancsnokok akarata összecseng – közölte Németh Szilárd kecskeméti sajtótájékoztatóján, hétfőn.

A magyar katonák felkészültségét, akaratát, kitartását, viselkedését mindenhol példaértékűnek tartják – hangsúlyozta a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke, miután szemlét tartott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

„Nagyon fontos a korszerűsítés, nagyon fontos, hogy NATO-kompatibilis rendszerek jöjjenek létre, nagyon fontosak a közös célok; Európa védelme, a NATO-országok összefogása, de a legfontosabb a magyar katona.”

Hozzátette: talán ezért is van az, hogy a magyar honvédek az egyik legfontosabb feladatban – az illegális migráció elleni magyar fellépésben – is kiválóan végzik a dolgukat.

Emlékeztetett, hogy a déli határzár nagy részét is honvédek építették, majd a jogszabályi változásoknak megfelelően biztosították mind Európa külső határait, mind pedig Magyarország határait, hiszen közösen járőröznek a határvadászokkal. Feladatukat kiválóan látják el nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt – jegyezte meg a bizottság elnöke.

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy nem tudott a katonáktól olyat kérdezni, amire ne tudtak volna „könyökből válaszolni”, ami számára nagyon meggyőző volt. A magyar honvédség katonái több nyelven beszélnek, akik pontosan tudják miért jöttek ide, pontosan tudják, hogy mi a feladatuk és azt a lehető legpontosabban és legbecsületesebben el is végzik – mutatott rá.

A technológiai fejlesztések kapcsán a honvédelmi bizottság elnöke kifejtette: regionális szinten csak Magyarország rendelkezik JTAC-szimulátorral, ez mintegy ötmillió dollárba kerül, és a csúcstechnológiát képviseli a hadászatban. (A JTAC a Joint Terminal Attack Controller rövidítése, azaz előretolt repülésirányító rendszer. /a szerk./)

Fotó: fidesz.hu

A Zrínyi 2026 kapcsán Németh Szilárd elmondta: először van olyan haderőfejlesztési program, amiben a kormányzati akarat, a katonák és parancsnokok akarata összecseng. „Nagyon fontos a korszerűsítés, nagyon fontos, hogy NATO-kompatibilis rendszerek jöjjenek létre, nagyon fontosak a közös célok; Európa védelme, a NATO-országok összefogása, de a legfontosabb a magyar katona” – fogalmazott a bizottság elnöke, hangsúlyozva: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program a magyar katonát helyezi a középpontba -

.(fidesz.hu)