CSATLAKOZZ!
2017.12.22

Értékesítette tulajdonrészét az állam a Gránit Bankban

A befektetett tőkéhez képest eredménnyel sikerült értékesíteni a Gránit Bankban lévő teljes állami részvénycsomagot – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A nyertes pályázó az E.P.M. Kft, a cég tulajdonosa Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója – tette hozzá. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a 2010-ben indult Gránit Bank korai növekedési szakaszában a kormány részvénytulajdonosként is érdemesnek látta beszállni a pénzintézetbe.

A befektetés segítette elérni azt a kormányzati célt, hogy a pénzügyi szektorban megfelelő súlyban kapjanak szerepet a hazai tulajdonú hitelintézetek. A Gránit Bank jelentősen támogatta a gazdaságpolitikai célkitűzéseinket is, hiszen a bank aktív a kis- és középvállalkozások hitelezésében és élen jár a pénzügyek digitalizációjában is – emelte ki Varga Mihály.

"A pályázaton minden átláthatónak minősülő külföldi és belföldi szervezet indulhatott."

A pénzintézet az elmúlt évek sikeres működésének köszönhetően középbankká vált, az állam pedig – ahogy ezt 2015 elején az EBRD-vel kötött együttműködési megállapodásban is rögzítette – nem kíván tartós tulajdonrészt birtokolni a kereskedelmi bankrendszeren belül.

Ezért az állami részvénycsomagot kezelő Nemzetgazdasági Minisztérium júliusban nyilvános, kétfordulós értékesítési pályázatot hirdetett.

A pályázaton minden átláthatónak minősülő külföldi és belföldi szervezet indulhatott.

Az első körben több indikatív ajánlat is érkezett a nyílt felhívásra, amelyekből végül egy pályázó nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot – ismertette a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: a nyertes pályázó 4,5 milliárd forintot ajánlott a teljes, 36.5 százalékos állami részvénycsomagért, így az állam közvetlen pénzügyi nyereséggel tudott kiszállni a befektetésből.

A nyertes E.P.M. Kft. a bank indulásától kezdve résztulajdonosa a hitelintézetnek 9 további részvényes mellett, a cég egyedüli tulajdonosa Hegedüs Éva, aki egyben a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. Hegedüs Éva 20 éve banki felsővezető, a Gránit Bank létrehozásában és a bank digitális üzleti modellje létrehozásában alapvető szerepet játszott. Az E.P.M Kft tulajdonszerzése által nem csak hazai kézben maradnak az állam Gránit-részvényei, hanem olyan tulajdonosa lesz az állami részesedésnek, akinek személye garancia a bank további fejlődéséhez és sikeres működéséhez – húzta alá a miniszter.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk