CSATLAKOZZ!
2018.05.09

Az európai néppártoknak vissza kell térniük a kereszténydemokrata értékekhez

Az emberi erőforrások leköszönő minisztere szerint Európa jövőjének szempontjából fontos, hogy az európai néppártok visszatérjenek a hagyományos, konzervatív, kereszténydemokrata értékekhez.

Balog Zoltán a Konrad Adenauer Alapítvány és a Német Gazdasági Klub (Deutscher Wirtschaftsclub) szerdai budapesti pódiumbeszélgetésén, amelynek témája a magyar és a német kormányalakításról volt, kiemelte, nem szabad a hagyományos kereszténydemokrata pártoknak a liberális útra lépniük.

"A magyar kormány szerint az állam feladata az ország védelme, Magyarország ezért nemet mond a migrációra, és illegális úton senkit sem enged be."

Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője szerint is világossá kell tenni, hogy szavahihető, keresztény, konzervatív emberek vannak pártjukban. Emellett közös feladatuknak nevezte, hogy a szélsőjobboldali és -baloldali pártoktól megkülönböztessék magukat.

Balog Zoltán erre azt válaszolta, hogy a felebaráti szeretetet el kell választani a migrációtól mint világméretű folyamattól.

A magyar kormány szerint az állam feladata az ország védelme, Magyarország ezért nemet mond a migrációra, és illegális úton senkit sem enged be - jelentette ki.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szolidaritást nemcsak abban lehet mérni, hogy beengedjük-e az illegális bevándorlókat, hiszen Magyarország Észak-Irakban például iskolák, falvak felépítését támogatja.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország "rákényszerült" a migrációellenes álláspontra, mivel senki más nem akarta képviselni ezt a nézetet az Európai Unióban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok szívesen elhagynák az Európai Uniót vagy Európa-ellenesek lennének, hiszen az EU támogatottsága Magyarországon a legmagasabb - mondta Balog Zoltán.

"Ha a balkáni útvonalat nem zárják le, sokkal több menekült lenne Európában."

Volkmar Klein a migrációról azt hangoztatta, nem szabad egy kalap alá venni a valóban segítségre szorulókkal azokat, akik csak úgy tesznek, mintha rászorulók lennének.

Le kell küzdeni a menekülés okait, és az embereknek a hazájukban kell több esélyt kínálni a boldogulásra - mondta a Németországot vezető nagyobbik kormánypárt politikusa. A magyar határzárról úgy vélekedett, ha a balkáni útvonalat nem zárják le, sokkal több menekült lenne Európában, de a lépés nem a legfontosabb eleme volt a mozaiknak. 

Ugyanilyen lényeges volt a szerződéskötés Törökországgal, vagy a világélelmezési programra adott pénz is - tette hozzá. A német politikus szólt arról is, hogy a német-magyar kapcsolatokat még intenzívebbé kellene tenni, egyebek mellett azért, mert ez közelebb viheti Németországot a többi visegrádi országhoz is.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk