CSATLAKOZZ!
2018.06.12

Az olasz kormány egyértelműen bebizonyította, hogy Európa határait meg lehet védeni

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő este telefonon egyeztetett Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel - közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden az MTI-vel.

Menczer Tamás kifejtette: a megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány nagyra becsüli az új olasz kormány egyértelmű elkötelezettségét Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása mellett.

"Az olasz kormány legutóbbi döntéseivel egyértelműen bebizonyította, hogy Európa határait meg lehet védeni."

Az olasz kormány legutóbbi döntéseivel egyértelműen bebizonyította, hogy Európa határait - köztük a tengeri határt - igenis meg lehet védeni, az embercsempészetnek pedig gátat lehet szabni - mutatott rá.

Hangsúlyozta: az olasz kormány lépései "még inkább rávilágítanak a brüsszeli bevándorláspolitika alkalmatlanságára, amely az elmúlt három és fél évben képtelen volt az európai határok megvédéséhez szükséges kapacitások kiépítésére és folyamatosan azokat támadta, akik őszintén beszéltek a migráció biztonsági kockázatairól".

Az Aquarius nevű civil mentőhajó múlt szombaton mentett ki több száz migránst a vízből; 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, de Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban, és azt mondta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára kell mennie. Ezt azonban Valletta is elutasította, arra hivatkozva, hogy a szombati mentőakció az olasz hatóságok koordinációjával zajlott.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk