CSATLAKOZZ!
2018.06.14

A keresztény kultúra védelme is bekerülhet az alaptörvénybe

Magyarország keresztény kultúrájának védelme és az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalma is bekerülne az alaptörvénybe a törvényalkotási bizottság által csütörtökön megszavazott módosító indítvány szerint.

A hetedik alaptörvény-módosításhoz benyújtott bizottsági módosító javaslat az állam minden szervének kötelességévé tenné az alkotmányos önazonosság mellett a keresztény kultúra védelmét is. "Keresztény kultúra nélkül nincs Európa és Magyarország" - ezzel indokolják a javaslatot. Hozzáteszik, hogy Európában jelenleg olyan folyamatok zajlanak, amelyek eredményeképpen Európa hagyományos kulturális arculata átalakulhat.

"Keresztény kultúra nélkül nincs Európa és Magyarország."

Az indítvány indoklása szerint az alaptörvényben az otthon védelmének két esetkörét különböztetnék meg: az otthont, "mint a fáradt ember utolsó mentsvárának helyszínét", vagyis az otthon nyugalmát, valamint az otthont, mint fizikailag védendő helyet.  Ennek értelmében a javaslat az emberhez méltó lakhatás és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításával összefüggésben foglalná alaptörvénybe az otthon jogi védelmét.

Ez a szabályozás kiegészülne az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmával, valamint azzal, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeinek megteremtése, továbbá a közterület közcélú használatának védelme érdekében az állam és a helyi önkormányzatok törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani. Az otthon nyugalmának jogi védelme pedig azzal a szabályozással összefüggésben kerülne az alaptörvénybe, amely szerint a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.

A bizottsági módosító javaslat a közigazgatási bíróságokkal összefüggésben előírná, hogy az Országos Bírósági Hivatalra és az Országos Bírói Tanácsra épülő igazgatási modell csak a rendes bíróságok esetében irányadó. A közigazgatási bíróságok esetében külön igazgatási modellt kell kidolgoznia a jogalkotónak - áll az indoklásban.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a bizottsági ülésen a kormány támogatásáról biztosította a javaslatokat.

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk