CSATLAKOZZ!
2018.08.10

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást

Facsemeték beszerzésének támogatásával segíti a görögországi tűzvész utáni helyreállítást a magyar kormány - jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár elmondta: a magyarországi görög közösség kérte az államtitkárságtól, hogy segítse az erdőtűz által érintett területek rehabilitációját.

"A kormány a felkérésnek eleget téve a nemzetiségi támogatásokon keresztül kétmillió forintot ad a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának az erdőterületek rehabilitációjára."

A kormány a felkérésnek eleget téve a nemzetiségi támogatásokon keresztül kétmillió forintot ad a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának az erdőterületek rehabilitációjára - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra: a szolidaritás független attól, hogy a görög kormánnyal más pártcsaládhoz tartoznak, más az álláspontjuk a migráció kérdésében, vagy abban, hogyan alakul hosszú távon az európai integráció, mert a kormány feladatra, hogy ahol baj van, ott segítsen. Kifejezte reményét, hogy a magyar kormány segítsége után más nemzetek is felismerik: európai összefogással segíteni tudnak a bajbajutottakon. Görögország Nyugat-Attika régiójában július 23-án késő este keletkezett a tűzvész.

Mocz András, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón közölte: az erdők helyreállítására az erdészek az elmúlt néhány napban egymillió forint adományt gyűjtöttek össze, ez két hektár új erdő szaporítóanyagát és annak elültetését fedezi, de folytatják gyűjtésüket.

Fotó: MTI - Mónus Márton

Sianos Tamás, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója felidézte: a halálos áldozatok száma megközelíti a százat, sokan olyan súlyosan megégtek, hogy csak DNS-vizsgálattal tudják megállapítani a személyazonosságukat. A tűzvészben 125 négyzetkilométer fenyőerdő égett le, 4000 ezer ház sérült meg. A nemzetiségi szószóló megköszönte a Miniszterelnökség gyors, határozott döntését a támogatásról.

Kukumzisz György, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke elmondta: a támogatásból a tűzvész által elpusztított területeken platánfát fognak ültetni, amely a fenyőnél jobban ellenáll a tűznek, és emléktáblán köszönik meg a kormány támogatását. Az új erdőt ott telepítik, ahol a legnagyobb tűz volt, és még ebben az évben 50-en utaznak Görögországba a fákat elültetni.

A facsemetéket növényegészségügyi és logisztikai okokból Görögországban vásárolják majd meg. Mocz András elmondása szerint 40-50 centiméteres facsemetéket ültetnek a megsemmisült erdők helyén.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk