CSATLAKOZZ!
2018.10.01

A külső határokat úgy kell megvédeni, hogy a nemzeti szuverenitást nem veszik el senkitől

A határvédelemről, a Budapesti Corvinus Egyetem jövőjéről és a közvetlen főpolgármester-választásról is kérdezte az ellenzék hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormányfő utóbbi kérdésére adott válaszában egyebek mellett azt mondta: szeret együttműködni Tarlós István főpolgármesterrel, és reméli, hogy újból kiérdemli majd a fővárosiak bizalmát.

Orbán Viktor a határvédelemmel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: nem ő az egyetlen miniszterelnök, aki nem fogadja el az EU idézett javaslatát, amelyet október 18-19-én fognak megvitatni. "Úgy látom, miután sokan vagyunk, akik ezt a javaslatot nem tartják jónak, ebből a javaslatból nem lesz semmi" - közölte.

"a Jobbik nem az a párt, amely EU-s zászlót égetett?"

Viszonválaszában a miniszterelnök azt a kérdést tette fel: a Jobbik nem az a párt, amely EU-s zászlót égetett? "Hitelességügyben válasszunk inkább egy másik porondot" - tette hozzá. Jelezte: a magyar kormány a bolgár uniós elnökség alatt beadott egy határvédelmet erősítő javaslatcsomagot, amelynek lényege, hogy a külső határokat úgy kell megvédeni, hogy a nemzeti szuverenitást nem veszik el senkitől. Kijelentette: igenis meg lehet úgy védeni Európa külső határait, hogy közben a nemzeti szuverenitást nem veszik el a tagállamoktól.

Fotó: fidesz.hu

A Corvinus Egyetem ügyében Orbán Viktor azt felelte: azért éppen a Közgáz működési formáját változtatják meg, mert ebből az egyetemből lehet a méreteinél fogva leginkább gyorsan nemzetközileg is elismert, magas színvonalú egyetemet kialakítani. Egyébként más egyetemek is szeretnének tárgyalni a működés átalakításáról, "de egyelőre csak eggyel próbálkozzunk" - tette hozzá. Viszontválaszában a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, a baloldali kormányzás idején elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért, iskolákat zártak be, az önkormányzatoknak pedig nem adták oda az oktatásra fordítandó forrásokat, amivel csődbe vitték őket. Megjegyezte azt is, hogy "Magyar Bálint maffiarendszere", amely a PPP-ken keresztül működött, a mai napig nyomasztja a magyar oktatási költségvetést. Azzal kapcsolatban, hogy megmaradnak-e a korábbi oktatási formák a Corvinuson, azt mondta, "a szándékunk szerint igen".

Orbán Viktor miniszterelnök a közvetlen főpolgármester-választással kapcsolatos felszólalásra úgy reagált: "úgy látom, tegnap hosszú és heves lehetett az ünneplés". Egyúttal gratulált a XV. kerület vasárnap megválasztott új polgármesterének. Közölte továbbá: a kormány gondolkodásában Budapest rendkívüli jelentőséggel bír, "úgy tekintünk a fővárosra mint a nemzet fővárosára, amely egyben a budapestiek otthona is". A kormányfő hozzátette: "szeretek együttműködni Tarlós Istvánnal, és remélem, hogy újból kiérdemli majd a fővárosiaknak a bizalmát".

Orbán Viktor a a nyugdíjminimum ügyében közölte a képviselővel, hogy konkrét válaszokat a szakminisztertől kaphat a kérdéseire. A döntések mögött lévő szempontokról szólva azt mondta: a magyar szabályozók sokáig kifejezetten a nyugdíj felé terelték az embereket a magas munkanélküliség miatt. Mára azonban ez megváltozott, inkább kevesen vannak a gazdaságban, ezért fontos, hogy az idősek is ott maradhassanak - tette hozzá. Ezért hozták létre például a nyugdíjas-szövetkezeteket, amelyek már több mint 10 ezer embert közvetítenek ki, november 1-jétől pedig a munkát vállaló idősek a járadékuk megtartása mellett a munkajövedelmük után csupán személyi jövedelemadót fizetnek, szociális hozzájárulási adót már nem. Közölte azt is: az első Orbán-kormány végrehajtott egy differenciált nyugdíjemelést az alacsony jövedelműek érdekében, ám meglátása szerint a társadalom ezt nem támogatta. "Ha önök úgy gondolják, hogy a kérdést nyissuk ki, kinyithatjuk" - jegyezte meg.

Orbán Viktor a szakmai kérdésekben a paksi erőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterhez irányította a kérdezőt. Személyes álláspontjának hangot adva azonban leszögezte: biztonságosnak látja az erőművet, támogatja a működésének meghosszabbítását és új atomerőmű építését. Azt mondta: Paks termeli a hazai áramfogyasztás 35-40 százalékát, de az ország a szükségletek 30 százalékát így is kénytelen külföldről beszerezni. Olcsónak nevezte az itt termelt áramot, és rámutatott arra: versenyképes ipar csak olcsó energiával működhet. Emlékeztetett arra is, hogy a parlament korábban, hosszas vita után biztonsági okokból döntött úgy, hogy az új blokkoknál is marad a korábbi technológiánál, a szakértők szerint ugyanis nagyobb kockázatot jelentene, ha egy telephelyen két technológiát alkalmaznának.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy harminc éve elmegy a magyar szempontból fontos gazdasági, sport vagy kulturális eseményekre, és a jövőben is így tesz, ha munkája, ideje engedi. "Képviselő úr, engedje meg, hogy gratuláljak ahhoz, hogy felfedezte a spanyolviaszt! Amit ön kifogásol, az harminc év óta így van, harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni" - jegyezte meg. A miniszterelnök viszontválaszában azt hangsúlyozta: soha senki nem kifogásolta eddig ezt a gyakorlatot, hozzátéve, "ami pedig a lekötelezést illeti, annyit tudok mondani, szeretném én látni azt az embert, aki le tud engem kötelezni", a képviselő személyes sérelmének tudva be ezeket a támadásokat, miután Szilágyi György családja személyes haszonélvezője volt a betiltott nyerőgépeknek.

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, a törvényeket mindenkinek, így neki is be kell tartania, "sőt, nem csak be kell, hanem én be is tartom", megismételve, hogy ha tud, harminc éve elmegy minden olyan sporteseményre, ahol magyar csapat érintett. "Eddig senki kifogást ez ellen nem emelt, nem pontosan értem, hogy most hirtelen mitől lett ez ilyen slágertéma" - fogalmazott, jelezve, hogy a jövőben is így jár el. A miniszterelnök viszontválaszában úgy reagált, szerinte ott a helye a magyarok számára fontos sporteseményeken.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: zsidó felekezetek közötti vitában a kormány nem vesz részt. A kormányfő szerint "nincs szégyenkezni valója Magyarországnak a holokauszt emléke ügyében, a holokauszt elkövetése ügyében van miről beszélnünk", egyetértve azzal, hogy felvethető az ügyben az akkor hatalmon lévők felelőssége. Ahogyan ehhez a történelmi tragédiához viszonyulunk, az Magyarország részéről korrekt, amit lehet, azt megtettünk - fogalmazott. A Sorsok Háza kapcsán kijelentette: a kormány akar még egy emlékmúzeumot, de "ha nincsen béke e körül az ügy körül, akkor semmi sem hajt bennünket, kivárhatjuk, amíg ezek a viták nyugvópontra jutnak".

(MTI-fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk