CSATLAKOZZ!
2018.10.12

Busásan megtérül a BMW-beruházás támogatása

Busásan megtérül Magyarországnak az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, mielőtt aláírta a támogatásról szóló megállapodást a német gyár képviselőjével.

Szijjártó Péter az aláírási ceremónián bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2x2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki.

"A BMW debreceni beruházása ezt a lendületet viszi tovább, ami jó lehetőséget teremt arra, hogy a gazdasági növekedés tartósan 4 százalék fölött legyen."

Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek - sorolta a külgazdasági miniszter.

Szijjártó Péter "különleges, kivételes" sikertörténetnek nevezte, hogy a BMW gyárat épít Magyarországon, Debrecenben, ami elismerése a magyar emberek szorgalmának, tehetségének, a debreceniek profizmusának és a magyar gazdaságpolitikának.

A tárca vezetője szerint ez beruházás is bizonyítja, hogy jó döntés volt bevezetni Európa legalacsonyabb adóját, német mintára bevezetni a duális szakképzést és átalakítani a felsőoktatást. "Globális, újkori ipari forradalom zajlik körülöttünk", aminek az autóipar a meghatározója, s "ma az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa" - ecsetelte.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság "dimenzióváltás állapotában van", ahová érdemes lesz a magas technológiát, a kutatás-fejlesztési eredményeket befektetni. Hozzátette: tavaly 8 ezer milliárd forintot termelt a magyar autóipar, az idén pedig újabb nemzetgazdasági rekord dőlhet meg: az autóipar teljesítménye meghaladhatja a 9 ezer milliárd forintot. Jelezte az is, hogy a Magyarországon gyártott autók 91,1 százalékát exportálják.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
"Ma Magyarországon 6 ezer német vállalat 300 ezer magyar embert foglalkoztat, Németország a legnagyobb befektető, s hazánk első számú gazdasági partnere."

"A BMW debreceni beruházása ezt a lendületet viszi tovább", ami jó lehetőséget teremt arra, hogy a gazdasági növekedés tartósan 4 százalék fölött legyen - mutatott rá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter méltatta, hogy ma Magyarországon 6 ezer német vállalat 300 ezer magyar embert foglalkoztat, Németország a legnagyobb befektető, s hazánk első számú gazdasági partnere. A Németországba irányuló magyar export az idén meg fogja haladni a 30 milliárd eurót - fűzte hozzá.

A tárca vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik a beruházás bejelentését megelőző 14 hónapig tartó tárgyalásokon képviselték a magyar érdekeket, külön is megnevezve a jelen levő Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, akinek a tárcája "oroszlánrészt vállalt a beruházás előkészítésében".

Szijjártó Péter bejelentette: a külgazdasági és külügyi tárca és az innovációs tárca a közeljövőben közösen terjeszt be versenyképességi csomagot a kormánynak.

Oliver Zipse, a BMW csoport igazgatótanácsának tagja azt mondta, több mint 160 európai helyszínt vizsgáltak meg mielőtt "Debrecenben megtalálták amit keresnek". Jelezte, hogy a döntésben sokat számított a város hozzáállása, a jó infrastruktúra, a megfelelő nagyságú terület megléte és a képzett munkaerő rendelkezésre állása, illetve az, hogy mind a magyar kormány, mind a debreceni önkormányzat elkötelezte magát megfelelő képzések indítására.

Tavaly a BMW 2,4 millió gépkocsit értékesített, ebből 1,1 milliót Európában - támasztotta alá, miért bővítik a kontinensen a gyártókapacitást. Oliver Zipse közlése szerint 2019-ben kezdik meg a terepmunkákat, a környezeti infrastruktúra kialakítása után kezdődi az építkezés, majd a gépek, robotok telepítése.

"Több mint 500 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, és több mint hatezer új munkahely létesült."

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a BMW csoport beruházását a város közgyűlésében egyhangúlag szavazták meg az aláírásra kerülő szerződést, "ebben a tekintetben nem volt kormánypárt és ellenzék, csak egy közös érdek, hogy létrejöjjön Debrecen és a BMW csoport együttműködése".

A polgármester "történelmi léptékűnek" nevezte Debrecen megelőző négy évének eredményeit: több mint 500 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, és több mint hatezer új munkahely létesült.

Papp László szerint Debrecen fejlődésében a kormánynak kiemelkedő szerepe van: "ilyen nagyságrendű tőke csak olyan országot, olyan várost választ, ahol stabilitás, biztonság és kitűnő együttműködés jellemzi a mindennapokat".

"A ma aláírásra kerülő szerződéssel Debrecen arra vállal kötelezettséget, hogy a BMW új gyárának felépítéséhez szükséges előfeltételeket, az ipari terület beruházási célnak megfelelő kialakítását elvégzi, és egy év múlva beruházásra alkalmas állapotban átadja a befektető részére" - mondta Papp László polgármester, majd Oliver Zipse-vel aláírták a beruházás előzetes adás-vételi szerződését. Ezt követően Szijjártó Péter és Oliver Zipse aláírta a kormányzati támogatást rögzítő szerződést.

"A BMW 40 évvel ezelőtt egy magas munkanélküliséggel küzdő kis németországi faluban jelent meg, amely ma Európa egyik innovációs, oktatási központja."

Palkovics László az esemény alkalmából a közmédiának elmondta, a BMW-vel olyan "csodálatos világ" jelenik meg Magyarországon, amely egyszerre gyártókapacitást és innovációs kapacitást is jelent, és ez teljesen át fogja rendezni a régió térképét.

Felidézte, hogy a BMW 40 évvel ezelőtt egy magas munkanélküliséggel küzdő kis németországi faluban jelent meg, amely ma Európa egyik innovációs, oktatási központja.

Debrecen ehhez képest sokkal jobb helyzetből indul, amelyet ezzel a döntéssel még magasabbra lehet emelni - tette hozzá.

A BMW befektetési döntésének egyik fontos elemeként beszélt a miniszter a környék magas oktatás színvonaláról.

Szimbolikusnak nevezte, hogy a pénteki fórumot a Debreceni Egyetemen tartja a német cég, szavai szerint ez azt jelenti, hogy a cég számít az egyetemre, számít az oktatásra, a kutatásra és a befektetői környezetre.

(MTI - fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk