CSATLAKOZZ!
2018.10.16

A nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadás a Sargentini-jelentés

A nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak ítéljük a Sargentini-jelentésben megfogalmazottakat, és a határőrizet jogára vonatkozó elképzeléseket is – jelentette ki Kocsis Máté Gulyás Gergellyel tartott sajtótájékoztatóján a parlamenti szavazás után.

A Sargentini-jelentésre válaszul a keddi napon a parlament megszavazta azt az országgyűlési határozatot, mely visszautasítja a Magyarországgal szemben megfogalmazott hazug vádakat és rágalmakat – tájékoztatott Kocsis Máté, a határozati javaslat egyik beterjesztője. A szavazás kapcsán elmondta, az Országgyűlés háromnegyedének, 75 százalékának a támogatásával fogadták el a határozatot. „Európai számítás” szerint – a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával - ennél is több, 83 százalék lenne a támogatás – jegyezte meg, utalva az EP-szavazáson történtekre.

"felkérik a magyar kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítson vissza minden nyomásgyakorlási kísérletet és ne adja át a határőrizet jogát."

A fideszes képviselő ismertette, a határozatban felkérik a magyar kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítson vissza minden nyomásgyakorlási kísérletet és ne adja át a határőrizet jogát. A nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak ítéljük a Sargentini-jelentésben megfogalmazottakat, és a határőrizet jogára vonatkozó elképzeléseket is, ezért kérték fel a kormányt, hogy lépjen fel minden eszközzel ez ellen – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője leszögezte: Magyarország nem hagyhatja, hogy bármilyen stratégiailag fontos területen jogokat vonjon el Brüsszel.

A kormánypárti képviselő aláhúzta, újra kiderült, hogy kik képviselik Magyarország érdekeit az Országgyűlésben, kik állnak ki szavazatukkal az ország mellett, és kiderült az is, hogy kik azok, akik a brüsszeli elit érdekeit képviselik.

Fotó: fidesz.hu

A baloldali pártok ellenezték a határozatot, holott, ha valaki elolvassa azt, akkor nem hiszem, hogy talál benne olyan sort, amely magyar emberként kifogásolható lenne – fogalmazott Kocsis Máté. Éppen ezért elítéljük a baloldal mai szavazási magatartását – szögezte le.

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy nem ez volt az utolsó támadás Magyarországgal szemben. Mindenkinek világosan kell látnia, ezek a támadások azért érik hazánkat, mert más álláspontot képvisel a bevándorlás és a határőrizet kérdésében, mint a most még hatalmon levő brüsszeli elit – emelte ki.
Kocsis Máté aláhúzta, a magyar kormány mandátuma kötött. A magyar választók - nem egy alkalommal - világos mandátumot adtak a bevándorlás kérdésében a kormánynak, amelytől annak nincs is szándéka eltérni, és nem is térhetne el – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta, a határozat azt is egyértelműen rögzíti, hogy úgy próbált meg egy jogállamisággal összefüggő eljárást elindítani az Európai Parlament Magyarországgal szemben, hogy a saját szabályait semmibe vette. Hozzátette, a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazáson a kétharmados többség a határozat elfogadáskor nem állt rendelkezésre, hiszen a tartózkodó szavazatokat figyelmen kívül hagyták, mely ellentétes mind az Európai Parlament házszabályaival, mind a lisszaboni szerződéssel. Éppen ezért a kormány a héten benyújtja az Európai Unió bíróságához keresetét, amelyben azt fogja kérni, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az Európai Parlament nem fogadta el érvényesen a határozatot – mutatott rá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter egész Európa érdekének nevezte, hogy vagy a bírósági eljárás során bizonyosodjon be a szabálytalan elfogadás, vagy pedig a lehető leghamarabb zárják le a Magyarországgal szemben a migrációs álláspontja miatt zajló eljárást.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az elmúlt napokban egyre többen ismerik fel Európában azt a veszélyt, hogy ha egyes országokat politikai különvélemények miatt el lehet ítélni, akkor az hosszú távon szétverheti az európai együttműködést.

A kormánypárti képviselő elmondta, a magyar kormány párbeszéd során eddig is rendezni tudta a bizottsággal valamennyi vitás kérdését, hogy ha pedig erre nem volt lehetőség, akkor az Európai Bíróság hozott ítéletet, és ezt tartottuk tiszteletben.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy maga a bizottság sem képvisel olyan álláspontot, hogy Magyarországgal szemben a 7 cikkely elindítása indokolt lenne.

Európában a megértést és a toleranciát képviselőjük a kirekesztéssel és az intoleranciával szemben – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette, mi el tudunk fogadni a miénktől eltérő álláspontot a migráció ügyében, de ahogy mi nem kívánunk beleszólni abba, hogy más ezt a kérdést hogyan kezeli, úgy a magyar választópolgároknak, és felhatalmazás alapján a magyar Országgyűlésnek is kizárólagos jogköre, hogy ezekben a kérdésekben döntsön, hogy mi határozzuk meg, kivel kívánunk együtt élni és kivel nem.

(fidesz.hu)

Figyelmébe ajánljuk