2018-ban 4,3-4,5 százalékkal is bővülhet a gazdaság

A GDP a harmadik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal nőtt, ezért a kormány arra számít, hogy a magyar gazdaság bővülésének üteme a negyedik negyedévben is jóval meghaladja a 4 százalékot, éves szinten 2018-ban pedig 4,3 és 4,5 százalék között mozoghat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH szerdai közlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A miniszter kiemelte, továbbra is lendületes növekedési pályán halad a magyar gazdaság, ezt támasztja alá, hogy a GDP harmadik negyedévben mért bővülési ütemét az Európai Unióban csak az ír gazdaság előzte meg, régiós összevetésben pedig Magyarország áll az első helyen.

Továbbra is lendületes növekedési pályán halad a magyar gazdaság

Varga Mihály felidézte, hogy az elmúlt időszakban az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap (IMF) is felfelé módosította a magyar gazdaság növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését.

Mindez pedig két tényezőnek, egyrészt a hatéves bérmegállapodás fogyasztást, belső keresletet ösztönző hatásának köszönhető, illetve annak, hogy a Magyarországon előállított termékek és szolgáltatások külföldön is piacra találhatnak, azaz nő az export.
A külkereskedelmi forgalom alakulásáról megjegyezte, a magyar export teljesítménye tavaly haladta meg először a 100 milliárd eurót, az adatok azonban azt mutatják, hogy 2018-ban ennél is nagyobb eredményre lehet számítani.

A Pénzügyminisztérium (PM) által az MTI-nek szerdán eljutatott közlemény szerint idén eddig a magyar gazdaság egy erőteljes 4,7 százalékos növekedési ütemet mutat, ami a jövedelmi helyzettel párhuzamosan emelkedő lakossági fogyasztásnak és a kétszámjegyű bővülést elérő beruházásoknak köszönhető.
Legutóbb az Európai Bizottság emelte 4,3 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, így mostanra a magyarországi és nemzetközi szervezetek jóval négy százalék feletti bővülést várnak Magyarországon 2018-ra, ami összhangban van a kormány várakozásaival. Ennek elérését olyan tényezők segítik, mint az otthonteremtési program, a tartósan emelkedő bérek, a növekvő belső fogyasztás, az erős export, a fejlesztési projektek megvalósulása, valamint a szolgáltatói szektor növekvő teljesítménye.

Felidézték, hogy míg a kétezres években a külső és belső eladósodottságot eredményező gazdaságpolitika a csőd szélére sodorta Magyarországot, napjainkban a növekedés alapjai stabilak, a GDP negyedévről negyedévre 4 százalék feletti bővülést mutat, a költségvetési hiány alacsony, ezzel az államadósság aránya is évről-évre csökkenni tud.

A magyar gazdaság 2013 óta kiegyensúlyozott és fenntartható növekedési pályán van, azaz eredményes a kormány adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitikája - olvasható a tárca közleményében.

(MTI-fidesz.hu)

Betöltés...
Betöltés...