Gazdaságilag és kulturálisan is fejlődik a magyarság

2010 óta nemzetpolitikai fordulatot hajtottunk végre, ennek köszönhetően lélekben, gazdaságilag és kulturálisan is fejlődik a magyarság – fogalmazott Zsigmond Barna csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A fideszes képviselő aláhúzta, a kormányváltás óta bebizonyosodott az is, hogy a magyarság képes a nemzeti megújulásra. Mint mondta, Gyurcsány és a szocialisták felfogásával szemben a Fidesz számára a nemzet a magyarok összessége határainkon innen és túl. Hiszünk a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásában – hangsúlyozta.

Azt szeretnénk elérni, hogy aki magyarnak született, az a határ túloldalán is magyarnak érezhesse magát, magyarul beszélhessen, magyarul tanulhasson, és megélhesse, hogy a magyar nemzet része – fogalmazott Zsigmond Barna.

Kifejtette: erről szól a kettős állampolgárság, a nemzetpolitikai intézményrendszer, a külhoni magyar közösségek, az oktatás, a színházak, kulturális intézmények és a külhoni magyar családok támogatása. Ezeket a programokat folytatni fogjuk, mert ezekkel az egész nemzet erősebb, így Magyarország is erősödik – szögezte le.

Bebizonyosodott az is, hogy a magyarság képes a nemzeti megújulásra.

Zsigmond Barna felidézte, a kormány 2010 után megalakította a Magyar Diaszpóra Tanácsot, a határon túl élő magyarok testületét, és újra ülésezik a Gyurcsány-kormány által megszüntetett Máért (Magyarok Állandó Értekezlete). A Magyar Diaszpóra Tanács és a Máért is azt bizonyítja, hogy Magyarország, a magyar kormány kiáll a világ magyarságáért.

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg a kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben, ezért fontosnak tartja, hogy a diaszpóra kiállt mellettük.

Arról is beszélt, hogy sok program támogatja a diaszpóra magyarságát. Példaként említette a Julianus Programot, a Kőrösi Csoma Sándor Programot és a Mikes Kelemen Programot.

Kitért arra is, hogy az új állampolgársági törvénynek köszönhetően egymillió új magyar állampolgár van. Egyértelműnek nevezte, hogy akinek állampolgársága van, annak szavazati joga is. 

Zsigmond Barna utalt a miniszterelnök által elmondottakra, mely szerint véget ért a száz év magány; a szerbekkel, szlovákokkal, szlovénokkal, horvátokkal sikerült új alapokra helyezni a kétoldalú kapcsolatokat, melyek alapja a bizalom.

(fidesz.hu)

Betöltés...
Betöltés...