Segíteni kell a gyermekvállalást

Lezsák Sándor az MDF egyik alapítójának, az elhunyt író, Fekete Gyula egykori, családvédelemmel kapcsolatos röpiratának tanulságait elevenítette fel a hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

Emlékeztetett: Fekete Gyula már az 1960-as években szívügyének tekintette az édesanyák és a sokgyermekesek gondjait, és már akkor érzékelte a népesedési problémákat.

Ő tett javaslatot a gyermekgondozási segély bevezetésére - emlékeztetett, hangsúlyozva, Fekete Gyula a gyermeknevelés terheinek fokozatos növekedését hivatásos érdekvédelemmel kívánta megfékezni. Sorolta javaslatait, és felidézte azt is, hogy a személyi jövedelemadó bevezetésekor az ő kezdeményezésére rendezett népesedéspolitikai fórumot a gyermeknevelést ellehetetlenítő adók ellen az MDF. Kijelentette: a Fidesz-KDNP nagyrészt lebontotta a gyermeknevelést nehezítő adó- és illetékrendszert.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: "mi a gyermekeket nevelő családok támogatásában látjuk Európa jövőjét, nem a bevándorlásban".

A kormány le akarja bontani a gyermekvállalás előtt álló akadályokat, ezért is kérdezi meg az embereket a leküzdendő gondokról - tette hozzá. Szerinte pár éven belül Európa nagyvárosaira nem lehet majd ráismerni, azok feszültségekkel teli, nem európai életformát kínálnak majd.

Fontos sikernek nevezte, hogy míg 2010-ben átlagosan 115 gyermek született 200 szülőnek, napjainkra a szám már majdnem 150. Szólt a családtámogatás forrásainak jelentős növekedéséről, és arról, hogy azokat "be kell betonozni", sokan ugyanis még mindig félnek a baloldali kormányok visszatértétől, amelyek csak elvették a támogatásokat.

(MTI-fidesz.hu)

Betöltés...