Súlyos fenyegetés az ENSZ migrációs csomagja

Németh Zsolt napirend előtti felszólalásában az ENSZ migrációs csomagjában rejlő veszélyekről beszélt. Hangsúlyozta, hogy csak idő kérdése, mikor erősödik a most tárgyalt, heteken belül a világszervezet közgyűlése elé kerülő "puha norma" kötelező jellege.

Németh Zsolt emlékeztetett arra: Magyarország már idén júliusban "javíthatatlannak minősítette a tervezetet" és kilépett annak tárgyalásából, veszélyesnek tartja a szövegtervezetet. Ennek okaként említette, hogy az nem megállítani, hanem legális csatornába akarja terelni az illegális migrációt, a származási országok helyett pedig magát az elvándorlás jelenségét támogatja, miközben biztonsági megfontolásokat háttérbe szorítják az emberi jogiak.

Németh Zsolt üdvözölte, hogy Magyarországhoz hasonlóan számos állam utasította el a javaslat támogatását, megjegyezve, "nemzetközi migrációs tudatosság van kialakulóban", a fejlett világ ébred, Magyarország jó úton jár, nincsen egyedül az álláspontjával.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára arra hívta fel a figyelmet: noha szavakban mind többen kritikusak a migrációs folyamatokkal szemben, a nemzetközi intézmények vezetői és az uniós szervek támogatói a migrációs folyamatoknak, amelyeket erősíteni kívánnak. Megemlítette: az ENSZ-dokumentum címében is deklarálja, hogy a migrációért, nem pedig ellene szól, nem integrációt, asszimilációt, hanem kohéziót irányozva elő.

Kitért arra is: 70 ezernél többen vannak a balkáni migrációs útvonalon, a Törökországban lévő négymillió ember döntő többsége is Európába akar jönni, ha ezt továbbra is katalizálják, az rendkívül komoly migrációs és biztonsági problémákat okoz.

(MTI-fidesz.hu)

Betöltés...
Betöltés...