„Egyértelműen megvalósítható a harmadik rezsicsökkentés”
2014.01.09
Az a célunk, hogy a harmadik rezsicsökkentéssel abba az irányba mozduljunk el, hogy Magyarországon a magyar családok a fizetésükhöz képest az európai átlagnak megfelelő árat fizessék a gáz és a villamosenergia, illetve a rezsi más területein is - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal arról tájékoztatott, január 24-re, Balatonszárszóra hívta össze a Fidesz évadnyitó, „rezsicsökkentő” frakcióülését, mivel az ülés fő témája a harmadik rezsicsökkentés lesz, melynek üteméről és mértékéről fognak dönteni. Hozzátette, a rezsicsökkentés tartalmára és mértékére az általa vezetett munkacsoport fog javaslatot tenni a frakcióülés részére.A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője emlékeztetett, az elmúlt egy évben 2012 decemberéhez képest 20 százalékkal csökkentették a villamosenergia, a gáz és a távhő árát, 10 százalékkal mérsékelték a palackos gáz, az ivóvíz, a szippantás és a csatornadíj átlagárát és 10 százalék feletti mértékben csökkent a hulladékszállítás, és a kéményseprés díja is."úgy látjuk, hogy egyértelműen megvalósítható 2014-ben a harmadik rezsicsökkentés."Rogán Antal kifejtette, az elmúlt egy évben végrehajtott rezsicsökkentő lépések következtében a gáz fogyasztói ára a 2008. júliusi szintre, a villamosenergiáé pedig a 2007. februári szintre mérséklődött. A fideszes politikus ismertette, a magyar családok 2010 júliusában jövedelmük arányában még a legmagasabb gázárat és a 2. legmagasabb villamosenergia árat fizették az Európai Unión belül. Rogán Antal elmondása szerint az elmúlt évben végrehajtott két rezsicsökkentés eredményeképpen „a középmezőnybe került Magyarország, illetve a magyar családok a gáz és villamosenergiafogyasztói ára tekintetében a jövedelmükhöz képest”.Az a célunk, hogy a harmadik rezsicsökkentéssel abba az irányba mozduljunk el, hogy Magyarországon a magyar családok a fizetésükhöz képest az európai átlagnak megfelelő árat fizessék a gáz és a villamosenergia, illetve a rezsi más területein is. Nem biztos, hogy ezt egy lépésben el fogjuk tudni érni, de jelentősen közelebb fogunk kerülni az uniós átlaghoz a harmadik rezsicsökkentés segítségével  - jelentette ki Rogán Antal.A Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról is, az általa vezetett munkacsoport a tegnapi napon tartott ülést, amelyre energiahivatal az általuk már korábban kért számításokkal és háttértanulmányokkal is készült. Rogán Antal röviden bemutatta a vezetői összefoglalóját annak a tanulmánynak, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) készített a harmadik rezsicsökkentés megvalósításának lehetőségeiről. A frakcióvezető elmondása szerint a dokumentumban alapos számítások találhatók, amelyek megvizsgálják, hogy milyen területen van lehetőség az árak csökkentésére és ez milyen formában valósulhat meg.A számítások és háttértanulmányok alapján egy valamit egészen biztosan ki tudunk mondani: úgy látjuk, hogy egyértelműen megvalósítható 2014-ben a harmadik rezsicsökkentés – húzta alá Rogán Antal, hozzátéve, a rezsi három komponensének esetében fog javaslatot tenni a munkacsoport az árak csökkentésére. Arról, hogy ez milyen mértékű lesz és milyen ütemezésben valósul meg, a jövő hétre még további adatokat és számításokat kértünk az energiahivataltól. A munkacsoport a jövő hét végére fogja végleges formába önteni a frakcióülésre készülő javaslatát – hangsúlyozta a frakcióvezető.A kormánypárti politikus beszélt arról is, szerdán konzultációt folytatott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, akinek azt javasolta, hogy a frakcióülés után, a rendes ülésszak kezdetére hívja össze a parlament első ülését. Ennek megfelelően az első parlamenti ülésnapra feltehetően február 3-án sor – mondta Rogán Antal. (fidesz.hu)