Rezsicsökkentés - Jó úton járunk
2014.01.16
A rezsicsökkentés fontos és pozitív változásokat hozott a fogyasztóvédelemben is – mutatott rá Németh Szilárd.

Németh Szilárd Pintér Istvánnal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatójával tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport legfontosabb fogyasztóvédelmi feladata az volt, hogy a rezsicsökkentés minden magyar családnál az ország teljes területén az elhatározott mértékben megtörténjen.A fideszes politikus felidézte, amikor elindult az első rezsicsökkentés, már az első héten nagyon sok megkeresés érkezett hozzájuk, melyeknek csak egy része foglalkozott a konkrétan a rezsicsökkentéssel, többen ugyanis régi fogyasztóvédelmi problémákat vetettek fel. Németh Szilárd a közműszolgáltatási piacot egyensúlytalannak nevezte, ahol nem igazán működnek a piac törvényei, és ahol korábban senki sem foglalkozott sem az egyedi, sem pedig a nagyobb közösségeket érintő problémákkal. A politikus elmondta, a beérkező nagyszámú panasz azt mutatta, hogy probléma van a szemlélettel és a napi gyakorlattal is. Aláhúzta, a rezsicsökkentésen keresztül ezek a problémák orvosolhatók és megoldhatók."a magyar fogyasztók mellé állva olyan döntéseket kell hozni, melyek garantálják a rezsicsökkentés teljes körű végrehajtását."Németh Szilárd leszögezte, a magyar fogyasztók mellé állva olyan döntéseket kell hozni, melyek garantálják a rezsicsökkentés teljes körű végrehajtását, megteremtik a közműszolgáltatásoknál az egyensúlyt, és megszüntetik a fogyasztók kiszolgáltatottságát. A politikus elmondta, meg kellett erősíteni a fogyasztóvédelmi rendszert jogszabályi és szervezeti értelemben egyaránt.A képviselő arról is beszélt, hogy az Országgyűlés 12 törvényjavaslatot fogadott el, és több mint 10 rendelet született a fogyasztóvédelem területén. Elmondta továbbá, hogy a rezsi munkacsoport 24 alkalommal ülésezett a fogyasztóvédelmi hatóság bevonásával.A fideszes politikus fontosnak tartja, hogy minden kormányhivatalnál található rezsipont, és arra is felhívta a figyelmet, hogy 2014. február 1-től kötelező megfelelően képzett fogyasztóvédelmi referenst alkalmazni a nagyvállalatoknál és a közműszolgáltatóknál.Németh Szilárd kitért a lényegesebb fogyasztóvédelmi változásokra is. A bírságplafon 100 millióról 500 millió forintra emelkedett, egységes, érthető számlaképrendszer jött létre, megteremtették a negyedéves mérőleolvasás lehetőségét, és megtiltották a fogyasztói csoportok létrehozását – sorolta. A politikus beszélt a szociális közműtörvény fontosságáról, és felhívta a figyelmet arra is, hogy 10 ezer forintos kötbért kap a fogyasztó, ha nem jár el vele szemben megfelelően a szolgáltató.A fogyasztóvédelmet sikerült úgy átalakítani, illetve jó úton vagyunk abba az irányba, hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen. A rezsicsökkentésnek nemcsak energia- és szociálpolitikai lába van, hanem fogyasztóvédelmi is – húzta alá Németh Szilárd.Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója beszámolt arról, hogy országosan 47 témavizsgálatot indítottak el, a felügyelőségeken 25 ezer vizsgálatot végeztek, melyek tekintetében 26 százalékos volt a kifogásolási arány. A mikro-, kis-és középvállalkozásoknál megvalósult a tudatos fogyasztóvá válás, viszont a nagyobb cégeknél, energiacégeknél, áruházláncoknál ez még hagy kívánnivalót maga után – jegyezte meg. Elmondta továbbá az éves panaszbejelentések közel 70 százaléka az energiaszolgáltatókra vonatkozik. 2013 kiemelt feladata az energiaszolgáltatók vizsgálata volt, és ez marad 2014-ben is – húzta alá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.(fidesz.hu)