Megvédjük a rezsicsökkentést!
2014.01.29
Nem fogunk engedni, folytatjuk, és minden körülmények között megvédjük a rezsicsökkentést – emelte ki szerdai sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője.

Újabb támadás indult Magyarország és a rezsicsökkentés ellen Brüsszel részéről – tájékoztatott Rogán Antal. Mint mondta, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegetőzik, és az Európai Bírósággal akarja visszavonatni a rezsicsökkentést, azaz országon kívüli, külső fórumokon akadályozná meg az energiaárak szabályozását. Emlékeztetett rá, hogy már a tavalyi évben megvoltak ennek az előjelei, az unió energiaügyi biztosa ugyanis minden uniós országot megkeresett, amely szabályozott energiaárakat alkalmaz. Arra szeretném kérni Günther Öttinger energiaügyi biztos urat, ne engedje, hogy a munkatársait megvásárolják a szolgáltatók – fogalmazott. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: nyilvánvalóan gazdasági érdekek húzódnak meg a nyilatkozatok mögött. Rámutatott, a harmadik rezsicsökkentés a szolgáltatók jelentős profitveszteségével jár. Több mint 240 milliárd forint került vissza az emberekhez, ez nyilvánvalóan fáj a multinacionális vállalatoknak – jegyezte meg.Az energiapiacért felelős Klaus-Dieter Borchardt igazgató úrnak pedig azt üzenem, hogy azt gondolom, hülyeséget beszél, amikor azt állítja, van olyan európai jogszabály, amelyik megakadályozza a szabályozott energiaárak alkalmazását, és megtiltja a rezsicsökkentést – szögezte le. "minden körülmények között megvédjük a rezsicsökkentést!"Rogán Antal kiemelte, nem fognak engedni, folytatják és „minden körülmények között” megvédik a rezsicsökkentést. Arra kérte a kormányt a Fidesz-KDNP frakció nevében, hogy a leghatározottabban utasítsa vissza a brüsszeli bizottság újabb nyomásgyakorlási kísérletét. Arra szeretnénk kérni a parlamentet a jövő héten, hogy folytassuk a rezsicsökkentést, és arra kérjük az ellenzéki pártokat, járuljanak hozzá, hogy az Országgyűlés  egy hét alatt, kivételes gyorsított eljárásban fogadhassa el a harmadi rezsicsökkentésről szóló törvényt – jelentette ki.A fideszes politikus rámutatott, Magyarország polgárai nem engedhetik meg maguknak, hogy a multinacionális cégek nyomásának engedve, Brüsszelen keresztül tegyenek kísérletet a rezsicsökkentés visszavonására, és egyúttal hangsúlyozta, hazánkban már sikerült megvédeni az intézkedést.Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy hazánkban a rezsiköltségek a fizetések arányához viszonyítva még mindig az uniós átlag felett vannak. Ha az alacsonyabb árakból, alacsonyabb rezsiköltségekből más országokban ki tudnak jönni a szolgáltatók, akkor Magyarországon is ki kell tudni jönni ebből – szögezte le. Hangsúlyozta, a rezsicsökkentés fenntartható, és a világpiacon is csökkenő árak várhatók a jövőben. Emlékeztetett rá, hogy a Gyurcsány-koalíció idején akkor is emelték a díjakat, amikor a világpiacon csökkenő tendencia volt megfigyelhető. Azzal kapcsolatban, hogy offshore hátterű cégekkel szerződhetett az MVM kereskedőcége, Rogán Antal úgy fogalmazott, nem helyesli, hogy állami vállalatok ilyen cégekkel üzletelnek.A forint árfolyamának változása kapcsán elmondta, úgy véli, „a szokásos januári forintingadozásról beszélünk”. 2003-ban egy hét alatt 15 forintot gyengült az euró, 2004-ben ennél rövidebb idő alatt 11 forintot, 2007-ben egy hét alatt 7 forintot, 2008-ban pedig 6 forint 50 fillért gyengült az euró.2009-ben először öt nap leforgása alatt 17 forintot, majd január végéig összességében 30 forintot gyengült az euró – sorolta, hozzátéve, minden esetben visszatért az eredeti szintre.  Mint mondta, 2010-ben másfél százalékos gyengülés figyelhető meg, majd 2012-ben három nap lefogása alatt 6 forintot, egy évvel később pedig szintén három nap alatt 8 forintot gyengült az euró, majd ugyanúgy visszatért az eredeti szintre- ismertette az adatokat. A politikus hangsúlyozta, a magyar gazdasági háttér stabil, alacsony a hiány, és magas a forintfizetési mérleg többlete. Emellett rekordszinten van a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka is – fűzte hozzá, megjegyezve, ezek hosszú távon, strukturálisan mind a forintot erősítő tényezők.(fidesz.hu)