Parlament előtt a harmadik rezsicsökkentés
2014.02.02
Hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot – jelentette be Németh Szilárd.

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős munkacsoport vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az indítványt kivételes sürgősségi eljárásban tárgyalja a parlament, így akár már kedden szavazhatnak róla. A jogszabály alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, villamos energiáé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken majd.Nemcsak a szolgáltatók, de a magyar baloldal és a brüsszeli bürokraták is támadják a rezsicsökkentés politikáját – indokolta a kormánypárti képviselő, hogy miért foglalják törvénybe a harmadik rezsicsökkentést is. Egyúttal emlékeztetett, hogy ez idáig minden alkalommal jelezte nemtetszését az unió a rezsicsökkentés kapcsán, s most harmadjára „kötelezettségszegési eljárást is belengettek”. A képviselő közlése szerint a szabadpiac és a verseny korlátozása miatt.Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy az nem zavarta az uniót, amikor a szabadpiac jegyében az ágazat privatizálása után nyolc százalékos profitot garantáltak a magyarországi szolgáltatóknak, annak ellenére, hogy monopolisztikus közműszolgáltatási piac jött létre hazánkban. Megjegyezte, hogy ugyanezek a szolgáltatók Nyugat-Európában 1-2 százalékos hasznot realizáltak.Németh Szilárd felidézte azt is, hogy 2007-től csökkent az energia világpiaci ára, hazánkban mégis emelkedett. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök ugyanakkor elérte, hogy az ő cégei olcsóbban kapják az áramot - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy "Gyurcsány olcsó energiáját a magyar családok fizették meg". Szavai szerint, ezt hívják szabad piacnak Brüsszelben.A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az olcsó energiának gazdaságélénkítő hatása van, példaként az Egyesült Államokat említette. Ennek kapcsán megjegyezte: második lépésben az ipar számára is meg akarják teremteni az olcsó energia lehetőségét.A kormánypárti képviselő arról is tájékoztatott, hogy a jogszabály tartalmaz fogyasztóvédelmi javaslatokat is, így a vakok és gyengén látók választhatnak a jövőben, hogy braille-írásos formában, vagy hangzóanyagként kívánják megkapni számlájukat.(fidesz.hu)