A kormány célja, hogy mindenki boldogulhasson
2014.02.03
A baloldali kormányok tizenötször emelték a rezsi árát, ezzel szemben az Orbán-kormány 2010-ben befagyasztotta, majd 2013-tól csökkentette a rezsiköltségeket - hangzott el a kaposvári rezsifórumon.

Zsúfolásig megtelt a terem Kaposváron is, a Fidesz rezsifórumán. Szita Károly, a város polgármestere a választásra utalva úgy fogalmazott, sorsdöntő év a 2014-es esztendő. Arról döntünk április 6-án, hogy sikerül-e végleg leszámolnunk a múlt elhibázott politikájával és Gyurcsány Ferenc politikai örökségével – szögezte le. Mint mondta, emellett az is a voksolás tétje, hogy folytatódhat-e a rezsicsökkentés, illetve a családok terheinek további csökkentése.Kiemelte, a kormány azt vallja, hogy mindenkinek arányosan ki kell venni a részét a közteherviselésből, a bankoknak és a multinacionális nagyvállalatoknak egyaránt. Egy olyan országot kezdtünk el építeni, ahol nem a segély, hanem a munka mindennek az alapja – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, az a cél, hogy mindenki számára legyen lehetőség a boldogulásra.Felidézte, hogy egy csőd szélén lévő országot vett át 2010-ben a kormány baloldali elődeitől. Magyarország hajszál híján Görögország sorsára jutott – mutatott rá. Emlékeztetett rá, 83 százalék fölött volt az államadósság, uniós túlzottdeficit-eljárás alatt volt hazánk, óriási volt a munkanélküliség, és 7,5 százalék volt a gazdasági visszaesés.Szita Károly kiemelte, ezzel szemben az Orbán-kormány visszaállította a pénzügyi függetlenségünket azzal, hogy 2013 nyarán visszafizette a baloldali kabinet által felvett IMF-hitelt.  Szólt arról is, hogy 1974-ben volt utoljára ilyen alacsony az infláció, mint napjainkban, kikerültünk az uniós eljárás alól is, és növekvő pályán van a magyar gazdaság.Ma több mint négymillióan dolgoznak az országban, Kaposváron 1500-zal, Somogy megyében pedig 6000-rel több embernek van munkája, mint tavaly – tájékoztatott. Ennek kapcsán megjegyezte, akik a közmunkát bírálják, azok valójában lenézik azokat, akik a segély helyett a munkát választják."Az elmúlt hónapok baloldali nyilatkozataiból világosan kiderül, hogy támadják a rezsicsökkentést, és hatalomra kerülésük esetén eltörölnék."A polgármester úgy fogalmazott, 2010-ben a magyarok fizették az unióban a legmagasabb gázárat és a második legmagasabb áramárat.A baloldali kormányok tizenöt alkalommal emelték a rezsi árát, ezzel szemben az Orbán-kormány 2010-ben befagyasztotta, majd 2013-tól csökkentette a rezsiköltségeket – hangsúlyozta. Szavai szerint a rezsicsökkentés 240 milliárd forintot hagyott a magyar családoknál.A harmadik rezsicsökkentés kapcsán kifejtette, a beterjesztett törvény alapján elmondható, hogy a jövőben tovább csökken majd a gáz, a villany és a távhő ára is. Mi abban hiszünk, hogy a közműcégeknél nincs helye a profitnak – fűzte hozzá.Közölte azt is, hogy a kormányt rengeteg támadás érte a rezsicsökkentés miatt. Akkor kellettek önök: akkor kellett 2,5 millió magyar, aki aláírta a rezsicsökkentés megvédéséről szóló aláírásgyűjtő ívet – emelte ki. Ezzel összefüggésben arra biztatta a jelenlevőket, hogy csatlakozzanak a Magyar Csapathoz, és ismét védjék meg a rezsicsökkentést.Az újjáalakuló Gyurcsány-koalícó kapcsán arról beszélt, ezek az emberek egyszer már tönkretették az országot. Semmi új nincs a nap alatt, hiszen mitől is változtak volna meg azok, akik egyszer már tönkretették az országot és az itt élő embereket?  – tette fel a kérdést.Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, egy olyan országban, ahol az ellenzék nem „a magyar ügy képviseletének fontosságát érezve viselkedik”, az emberek számára kedvező döntéseket meg kell védeni. Emlékeztetett rá, hogy az első rezsicsökkentés idején a közműszolgáltatók bírósághoz fordultak, és Brüsszelben is eljárás indult. Két nap telt el a balatonszárszói frakcióülés után, és hétfő reggel arra keltünk, hogy ismét eljárást indítanak a rezsicsökkentés ellen az unióban – tette hozzá.Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt hónapok baloldali nyilatkozataiból világosan kiderül, hogy támadják a rezsicsökkentést, és hatalomra kerülésük esetén eltörölnék. A rezsicsökkentés egy fontos, szükséges és szimbolikus ügy, de emellett sokkal több mindet elvennének – mondta, megjegyezve, „körvonalazódik a Fájni fog-program”.Tizenöt alkalommal emelték a rezsiárakat, elvettek egyhavi nyugdíjat, bért és egy évnyi gyest, megduplázták a munkanélküliséget, bevezették a vizitdíjat, valamint nokiás dobozokban hordták szét a közvagyont – sorolta a Gyurcsány-koalíció hét főbűnét. Rámutatott, „bátran mondhatjuk, hogy a 2006 és 2010 közötti időszak minden idők legkorruptabb kormányzása volt”.A segítségüket szeretnénk kérni ahhoz, hogy 2014. április 6-án legyőzhessük a Gyurcsány-koalíciót – jelentette ki. Kocsis Máté előadását azzal zárta, hiába támadják a kabinetet, a tények és a számok a kormány mellett szólnak.Gelencsér Attila hangsúlyozta, a rezsicsökkentés szimbolizálja az Orbán-kormány négy évét. Szavai szerint a kabinet arra törekszik, hogy minél több pénz maradjon az emberek zsebében, ennek az egyik eszköze a rezsiköltségek mérséklése. Kaposvár fideszes országgyűlési képviselőjelöltje reményét fejezte ki, hogy ismét jobboldali győzelemmel zárulnak majd a tavaszi választások, és egyúttal arra kérte a fórum résztvevőit, szavazatukkal támogassák őt és a Fideszt.(fidesz.hu)