A versenyképességhez olcsó energia kell
2014.02.13
2014 legfontosabb célja, hogy a lakosság és a gazdaság Magyarországon juthasson a legolcsóbb energiához Európában - jelentette ki a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője a Ma Reggelben.

A rezsicsökkentés továbbvitelének célja, hogy Magyarország kínálja Európában a legolcsóbban az energiát – hangsúlyozzák rezsifórumaikon a Fidesz politikusai. A párt rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője szerint az alacsony energiaárakat kínáló országok versenyképesek, így ahhoz, hogy Magyarország jó befektetői és vállalkozói környezetet tudjon kialakítani, szükséges az olcsó energia.A rezsicsökkentés kézzel fogható előnye pedig, hogy nő a családok szabadon elkölthető jövedelme, aminek eredményeként, ahogy az elmúlt nyolc hónapban történt, nő a kereskedelmi forgalom, s végeredményben a GDP. A rezsicsökkentés három lépésének eredményeként hazánkban 25 százalékkal csökkentek az energiaárak, míg a 2002-2010 közötti időszakban két- háromszorosra nőttek."az alacsony energiaárakat kínáló országok versenyképesek, így ahhoz, hogy Magyarország jó befektetői és vállalkozói környezetet tudjon kialakítani, szükséges az olcsó energia."A Ma Reggel Rekontra rovatának vendége Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője volt, akit azonban a mentelmi bizottság tagjaként az egyre kuszább Simon-ügyről is kérdeztek az M1 reggeli műsorában. A fideszes politikus hangsúlyozta: a mentelmi jogról a képviselő csak szabálysértés (például kisebb koccanásos baleset) esetén mondhat le, ha viszont a képviselői mandátumáról lemond, automatikusan megszűnik a mentelmi ügye is. Simon Gábor azonban eddig ezt nem tette meg, a mentelmi bizottság így lefolytatja a szükséges eljárásokat, és a parlament dönt.Ha csütörtök reggel 9-ig mégis megérkezik a lemondás, az eljárás természetesen okafogyottá válik, ekkor a mentelmi bizottságnak csak a lemondást tényét kell megállapítania – magyarázta Németh Szilárd a Ma Reggelben.A rezsicsökkentésről szólva a felelős munkacsoport vezetője hangsúlyozta: a 2014-es év legfontosabb célkitűzése, hogy a lakosság és a gazdaság Magyarországon juthasson Európában a legolcsóbb energiához, még akkor is, ha nincs túl sok energiahordozónk, a tárgyalások során ugyanis sikerült megteremteni ennek feltételeit– hangsúlyozta Németh Szilárd, aki példaként a kitettségünket csökkentő orosz gázt említette.A paksi erőműbővítés enyhíti majd függőségünket, hiszen az új blokkok beindulása után nem kell majd villamos energiát vásárolnunk, a magyar állami tulajdonában álló cég teljes egészében képes lesz fedezni a magyar családok és gazdaság energiaigényét, sőt, az ország áramexportőr lehet, hiszen még mindig az atomenergia a legolcsóbb – emelte ki a fideszes politikus, aki szerint semmi csodálkozni való nincs abban, hogy a teljes európai gázpiac ellenőrzésére törekvő Németország az atomenergia ellen fordult.(hirado.hu)