Hazug politikai akció Gyurcsány Paks elleni hadjárata
2014.02.15
Gyurcsány Ferenc Pakssal kapcsolatos képmutatása ismét lelepleződött – mondta Németh Szilárd.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szombati sajtótájékoztatóján kifejtette: dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a bukott kormányfő tulajdonában lévő Agora KFT. – ahol neje, Dobrev Klára vezérigazgatóként dolgozik -, 1997 októberétől 1998 júliusáig komoly megbízást kapott a paksi atomerőműtől. Ez alatt a tíz hónap alatt 80 millió forintot vettek fel – fűzte hozzá.Németh Szilárd emlékeztetett: ez az az időszak, amikor „ereje teljében volt a Bokros-korszak”. Érzékeltetésképp felidézte, hogy ekkor egy középiskolai tanár 100 évi fizetése felelt meg egy ekkora összegnek. Felidézte azt is, hogy azok a gyermeket vállaló családok, amelyek egy főre jutó jövedelme meghaladta a 26 200 forintot, elestek a gyestől, gyedtől és a családi pótléktól is.A paksi atomerőmű és a Gyurcsány birtokolta cég közt létrejött szerződés részleteit ismertetve a fideszes politikus arról is beszámolt, az atomerőmű bővítését és az atomenergiát népszerűsítő, közvéleményformáló tevékenységet végezzen az Agora KFT.Németh Szilárd tájékoztatása szerint a cég ezirányú tevékenységének semmilyen nyoma nincs. Ebben az esetben nemcsak képmutatásról beszélhetünk, de a színlelt szerződés lehetősége is felmerül – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a korrupció gyanúja lengi körül a szerződést."Nem lehetett megállapítani, hogy mennyiben voltak valós teljesítések, és a díjazással arányban álltak-e."Az atomerőmű felügyelőbizottságának akkori vizsgálatát ismertetve a fideszes országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy a tagok nem látták tisztázottnak a szerződés tárgyát. Illetve kifogásolták, hogy a 80 millió forintos díj szokatlanul magas volt.Megállapításuk szerint ezért az összegért „nagy volumenű, igényes” munkát kellett volna leadni, amiről írásbeli igazolás is készül. Azonban ebben a szerződésben nem kértek írásbeli teljesítést – mutatott rá. Egyedül annak van nyoma, hogy a 80 millió forintot az utolsó fillérig átutalták Gyurcsányéknak.A felügyelőbizottság azt is kifogásolta, hogy nem lehetett megállapítani, hogy mennyiben voltak valós teljesítések, és a díjazással arányban álltak-e – közölte. Németh Szilárd ismertetése szerint a komoly nemzet- és energiabiztonsági kockázatok miatt, külön jegyzékben gyűjtik az erőmű partnereit, melyben az Agora KFT. nem szerepel.Végül egy igen súlyos megállapítást is tett a felügyelőbizottság, mely szerint az ismertetett szerződés alapján az atomerőmű teljes szerződéses rendszere „különösen elmarasztalhatónak és kockázatosnak” minősül.Mindezek fényében a fideszes képviselő feletette a kérdést Gyurcsány Ferencnek: elismeri-e, hogy a paksi bővítés elleni hadjárata nem több, mint egy képmutató, hazug politikai akció, amely kizárólag a választások miatt történik? Németh Szilárd, utalva a bukott miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatára, melyben az MSZP gyanús ered pártpénzeiről beszél, azt is megkérdezte, hogy ez a nyolcvanmillió is a „nem tudjuk honnan vándorolt az MSZP-hez” kategóriába tartozik –e? De felmerül ez a kérdés Józsa István 6,7 milliárdos szerződése kapcsán is – jegyezte meg.(fidesz.hu)