„A rezsicsökkentés azonnali eredményt hoz”
2014.02.20
A rezsicsökkentés folytatása az a nagyszabású panelfelújítás lesz, amit negyedik rezsicsökkentésnek lehet majd nevezni - hangzott el Németh Szilárd és László Tamás csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője egy újpalotai panellakásban tartott kihelyezett sajtótájékoztatót, amelyen László Tamás, fideszes polgármester is jelen volt. Németh Szilárd kitért rá, a helyszínül választott 71 négyzetméteres távfűtéses lakás nemrég felújításon esett át; a nyílászárókat a tulajdonos önerőből cserélte ki, viszont a házon elvégzett energetikai korszerűsítés a helyi önkormányzat, az Európai Unió és a kormányzat támogatásával valósult meg."minden magyar családnak megfizethető árakkal kell szolgálniuk az energiaszolgáltató cégeknek."A kormánypárti képviselő arról beszélt, amióta a rezsicsökkentést elindították, személyesen több ezer emberrel volt alkalma találkozni, a fórumok, illetve a „Magyarország nem hagyja magát” támogató aláírásgyűjtés keretében. Németh Szilárd szerint elmondható, hogy „össznemzeti párbeszéd alakult ki a rezsicsökkentés kapcsán”. Hozzátette, az emberek az ország bármely részén jól fogadják a rezsicsökkentés tényét, és nagyon nagy számban támogatják azt. A politikus az április 6-i országgyűlési választásokkal kapcsolatos aláírásgyűjtés tekintetében arról beszélt, bár a kormánypártok jelöltjei mind a 106 egyéni választókerületben leadták az induláshoz szükséges ajánlásokat, az aláírásgyűjtés tovább folytatódik, mert „mindenkihez el szeretnének jutni, mindenkitől szeretnének újból támogató aláírást kérni, amelyben a rezsicsökkentés folytatását, illetve a rezsicsökkentés politikájának megvédését tűzték ki célul”. Németh Szilárd ismertette, az ebben a lakásban élő család a tavalyi év végéig a távfűtésen 31437 forintot, a villanyszámlán 21515 forintot, a vízdíjon 1818 forintot, a csatornadíjon 2968 forintot és a gázdíjon 3013 forintot, azaz összesen 60751 forintot takarított meg. A politikus felhívta a figyelmet emellett arra is, hogy az 520 lakásos társasház tavaly augusztus 31-ig közel másfél millió forintot takarított meg, így a közös költségen albetétenként további mintegy háromezer forintot spórolhattak meg a lakók.László Tamás, a XV. kerület fideszes polgármestere elmondása szerint talán a távfűtéses lakásokban élők szenvedték el leginkább a baloldali kormányok tizenötszörös energiaár-emelését, hiszen átalányt fizetnek, így semmilyen módon sem tudtak spórolni. A városvezető szavai szerint a rezsicsökkentés a lakótelepen élők számára „megváltás”, mert költségeik nagymértékben csökkennek, a megtakarítást pedig személyi kiadásokra és sok minden egyébre fordíthatják – mondta a városvezető.László Tamás kitért rá, a kerületi önkormányzat eddig 1400 lakás felújítását végezte el, 14-16 centiméteres hőszigetelést alkalmazva, ami 60-85 százalékos energiamegtakarítással ért fel. Azt gondolom, a rezsicsökkentés mindenkire vonatkozik, és azonnali eredményt hoz. Folytatása az a nagyszabású panelfelújítás lesz, amit negyedik rezsicsökkentésnek lehet majd nevezni – jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva, ha a továbbiakban is ilyen minőségű felújításokat tudnak elvégezni, akkor „a lakótelepen élők hatalmas reményt kapnak ezáltal”. A fideszes honatya bemutatott egy hirdetményt, amit eljuttattak a kerületi társasházak lakói számára. Ebben – mint informált - számadatok segítségével érzékeltetik, egy-egy épület esetében milyen mértékű megtakarítást jelent a rezsicsökkentés a közös költségre vonatkoztatva. Nyilvánvaló, hogy minden energiacég gondolkodik abban, hogy a rezsicsökkentés következtében kieső extraprofitot valamilyen formában pótolja, és ezért minden eszközt meg fognak ragadni, hogy ehhez a pénzhez hozzájussanak – válaszolta újságírói kérdésre Németh Szilárd, leszögezve, a kormánytöbbség minden eszközt meg fog ragadni azért, hogy ezt magakadályozza. A kormány és a Fidesz célja a rezsicsökkentés kapcsán elég világos: minden magyar családnak megfizethető árakkal kell szolgálniuk ezeknek a cégeknek. Ezt úgy tudjuk elérni - amit az új közműszabályozási törvényben is rögzíteni fogunk - , hogy ezen a területen nem engedjük az extraprofit megteremtését – mutatott rá a fideszes politikus. Németh Szilárd szerint ezeken a területeken csak „minimális, tisztességes profitot lehet elérni, aminek felhasználását is elő fogja írni a törvény, rögzítve, hogy ezt a profitot vissza kell forgatni az energia- és az ellátásbiztonság megteremtésére és minőségjavításra” - magyarázta a képviselő, kijelentve, ezért a célkitűzésükért mindent megtesznek, ha kell, kormányzati intézkedéseket hoznak, ha kell, akár a parlamentet is összehívhatják még az április 6-i választás előtt.(fidesz.hu)