A magyar emberek biztonságban vannak itthon és a határon túlon is
2014.03.05
Az orosz-ukrán konfliktus nem Magyarország konfliktusa, a magyar emberek biztonságban vannak itthon és a határon túl is - jelentette ki Kocsis Máté.

Múlt hét csütörtökön Orbán Viktor megbízásából Lázár János az országos rendőrfőkapitánnyal, a katonai nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjével, valamint az alkotmányvédelmi és információs hivatal főigazgatóival közösen tájékoztatta a parlament nemzetbiztonsági bizottságát az ukrán helyzettel kapcsolatban, szerdán pedig a nemzetbiztonsági bizottság és a külügyi bizottság közös testületi bizottsági ülést fog tartani, ahová meghallgatásra várják Martonyi János külügyminisztert is – mondta el Kocsis Máté a köztévé Az Este című műsorában. Hangsúlyozta: Martonyi János az elmúlt napokban széles körben tájékozódott a kialakult helyzetről."A kormány képes szükség esetén segíteni a bajba jutott embereknek."A kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban úgy fogalmazott: az orosz-ukrán konfliktus nem Magyarország konfliktusa, a magyar emberek biztonságban vannak itthon és a határon túl is. A kormány képes szükség esetén segíteni a bajba jutott embereknek - tette hozzá.A képviselő a rezsicsökkentésről is beszélt a műsorban. Úgy fogalmazott: a kormány nem lesz abban partner, hogy indokolatlanul nyerészkedjenek a fogyasztókon a közműszolgáltatók, a pofit csökkentés a magyar családok érdekében történik. A kormány nonprofit közműszolgáltatókat szeretne – fűzte hozzá. Megkezdődtek azok a tárgyalások is, amelyek az alapdíjcsökkentésre és a nonprofit cégek állami tulajdonba vételére irányulnak - jelentette ki a kommunikációs igazgató, kiemelve, hogy felmerült kérdésként az is, hogy miért a fogyasztóknak kell a mérőórák cseréjét fizetniük, miközben a mérőóra a szolgáltató tulajdonában van.Számos olyan igazságtalanság van a mostani közműszolgáltatásban, melyet orvosolni kell – jelentette ki Kocsis Máté, hozzáfűzve: mintegy 120 rezsifórumon sokan jelezték a politikusoknak, hogy méltatlan helyzetek állnak elő.Az ellenzék azon kritikájával kapcsolatban, miszerint a kormány államosításra 650 milliárd forintot költött, Kocsis Máté azt mondta: az a kérdés, hogy az ellenzéki politikusok annak idején miért adták el ezeket a cégeket."Ezek stratégiai ágazatok Magyarországon, így érdekes lenne azt is megvizsgálni, milyen feltételekkel és mennyiért adták el" – tette hozzá Kocsis Máté, hozzáfűzve, hogy ezeket a nemzet energiabiztonság szempontjából fontos közműcégeket szerinte „eleve bűn volt idegen kézre juttatni”.Ha nem államosítják őket, akkor nem lehet nonprofittá tenni a szektort; energiabiztonság szempontjából a magyar családoknak sokkal megnyugtatóbb és olcsóbb lesz ez az új felállás - mondta el Kocsis Máté.(hirado.hu - fidesz.hu)