Megfizethető energiát biztosítsanak a szolgáltatók
2014.03.07
Németh Szilárd azt várja a tisztes hasznot zsebre tevő szolgáltatoktól, a lakosságnak biztosítsanak megfizethető energiát, profitjuk jelentő részét pedig forgassák vissza a minőség, a biztonság fenntartására.

Az ország húsz kormányhivatalában felállított rezsipontokon még mindig a nehezen értelmezhető számlázásra, átláthatatlan számlaképre, a „láthatatlan” megtakarításokra panaszkodnak leginkább az emberek – mondta el a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője a Ma Reggelben. Németh Szilárd az M1 péntek reggeli műsorában hangsúlyozta: ha közérdekű bejelentés érkezik, akár egy számla alapján is, az felkerül a fogyasztóvédelmi hatósághoz, amely 90 nap alatt kivizsgálja, és írásban válaszol. Eddig már ezer olyan ügy van, amely vizsgálatot követel, de ennél jóval többen keresték meg a január 13-ával működő ügyfélszolgálatokat, ahol tanácsot is kaphat bárki – tette hozzá."a cél, hogy a magyar családok, fogyasztók kapják a legolcsóbb energiát Európában."A fideszes politikus cáfolta az önkormányzati tulajdonú nagykőrösi vagyonkezelő állítását, hogy a cég a rezsicsökkentés miatti kiadásnövekedés miatt került volna csőd közeli helyzetbe. Az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatók jellemzően elavult technológiával, gyenge hatékonysággal dolgoznak, mindig pénzt kellett beléjük tolni, tavaly például 52 milliárd forintot pótoltak vissza így. Németh Szilárd szerint inkább van szó, hogy azok, akik ebből a rendszerből eddig kiválóan éltek, „vízfejmenedzsmentet” tudtak fenntartani, most egyszerűen harcolnak a változások ellen.A kormány célja ugyanakkor egyértelmű: a cél, hogy a magyar családok, fogyasztók kapják a legolcsóbb energiát Európában, és ha ezt állami kézben lévő szolgáltatóval lehet elérni, így fogják teljesíteni a feladatot - hangsúlyozta Németh. Nem nonprofit szektorról beszélnek – hívta fel a figyelmet a rezsibiztos -, hanem „no profitról”, ami azt jelenti, a tisztes hasznot zsebre tevő szolgáltatoktól azt várják, a lakosság megfizethető energiát biztosítson, a profit jelentő részét pedig forgassák vissza a minőség és a biztonság fenntartására, és jusson a k+f-re is.(hirado.hu-fidesz.hu)