Újabb külföldi gratulációk Orbán Viktornak
2014.04.08
A világ kereszténydemokrata pártjait tömörítő CDI (Center Democrat International) gratulációját és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktornak a Fidesz nagyarányú választási győzelme miatt - ismertette a szervezet kedden kézbesített levelét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Elmondta, a CDI főtitkára, Antonio López-Istúriz által jegyzett írásban gratulálnak Orbán Viktor elkötelezettségéhez a demokrácia, a béke, a fejlődés iránt, amelyet "közös értékeink" és a humanizmus eszméi vezérelnek.  A jobbközép világszervezet meggyőződése, hogy a választási eredmény a jólét és a fejlődés garanciáját jelenti a magyar társadalom számára. A Fidesz elnöke telefonbeszélgetést folytatott a CDI elnökével, Pier Ferdinando Casinivel is - közölte Havasi Bertalan.   „A kimagasló választási eredmény az elhivatottság, a kitartás és a kemény munka eredménye”"Nemzetem, kormányom és a magam nevében szívből gratulálok kimagasló választási sikeréhez" - írta Orbán Viktorhoz címzett levelében Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: a török kormányfő szerint minden területen folyamatosan és jelentősen javulnak a magyar-török kapcsolatok, amelyek "mély barátságban gyökereznek".   Recep Tayyip Erdogan szilárd meggyőződését fejezte ki, hogy Orbán Viktor harmadik kormányzása idején a két ország kapcsolatainak erősödése folytatódni fog. A török miniszterelnök levelének végén Orbán Viktornak jó egészséget és boldogságot, a baráti magyar népnek pedig jólétet kíván - idézte Havasi Bertalan.   Kedden érkezett meg a Miniszterelnökségre Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a legnagyobb bolgár jobboldali párt elnökének gratulációja is, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor győzelme az Európai Néppártnak is nagy sikert jelent, különös tekintettel a közelgő európai választásokra.   Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke szerint a kimagasló választási eredmény az elhivatottság, a kitartás és a kemény munka eredménye, nem csak magyarországi, de európai mércével mérve is. Orbán Viktornak írt gratuláló levelében Philipp Missfelder, a németországi Junge Union elnöke kifejtette: "sajnos nem magától értetődő, hogy az Európai Néppárt egyik tagpártja egy ilyen nagyfokú társadalmi támogatást és bizalmat élvez, mint a Fidesz. Ezért a bizalomért Ön keményen megdolgozott, többek között kivezette Magyarországot a recesszióból. Magyarországot a következő négy évben is a stabilitás és a biztonság jellemzi, és továbbra is fontos, megbízható partnere marad Németországnak" - írta a német politikus.   A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke, Julio Maglione - mint írta - "nagy megelégedettséggel" értesült Orbán Viktor újabb kormányzati ciklusáról, amelyhez őszintén gratulált, egyben kifejezte készségét a magyarországi vízi sportesemények megvalósításáért végzett közös munka folytatására - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.Putyin, Seehofer és Spindelegger is gratulált a kormányfőnekNagyra becsüljük a konstruktív és kölcsönösen előnyös orosz-magyar kapcsolatokat, és érdekeltek vagyunk a közös munka folytatásában, a kétoldalú együttműködés megszilárdításában, népeink javára, a stabil és biztonságos Európáért - írta Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke Orbán Viktornak címzett gratuláló levelében.    A levélben, melyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-hez, az orosz államfő őszinte gratulációját fejezi ki Orbán Viktornak és pártjának az országgyűlési választáson aratott "határozott győzelme" kapcsán. Putyin szerint a voksolás eredménye teljes mértékben igazolja, hogy széles támogatottságot élvez Orbán Viktornak Magyarország szociális és gazdasági fejlesztésére, valamint az életszínvonal emelésére irányuló politikája.    Szintén levélben gratulált Orbán Viktornak Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, aki szerint a választási eredmény megmutatta: a Fidesz egyike az utolsó valódi néppártoknak Európában - tájékoztatott Havasi Bertalan. Michael Spindelegger osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke úgy fogalmazott: a bizalom ilyen nagy mértékű megújítása a választók által világos felhatalmazást ad Orbán Viktornak Magyarország szerepének megerősítésére Európában és a nagyvilágban. "A jövőben is számítok Magyarországra, mint Ausztria fontos partnerére és barátjára, és mint közös európai projektünk erős támogatójára" - hangsúlyozta levelében az osztrák politikus.    A Coca Cola HBC Magyarország Kft. a kormány stratégiai partnereként a jövőben is kiemelt fontosságú területként kezeli majd Magyarországot, keresni fogjuk azokat a lehetőségeket, amelyek hazai vállalatunkat a közép-kelet-európai térség regionális gyártóközpontjává tehetik - írta gratulációjában Orbán Viktornak a cég ügyvezetője, Nikos Kalaitzidakis.Gratulált a Fidesz "erős és egyértelmű" győzelméhez Robert Fico, Orbán Viktornak írt levelében - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán. A mandátum, amit az emberektől kaptak, erős, vitathatatlan kötelezettség arra, hogy országát megfontoltan vezesse a jólét, valamint a közép-európai együttműködés erősítésének irányába - írta a szlovák miniszterelnök, hozzátéve: szilárd elhatározása a két ország jószomszédi kapcsolatának elmélyítése, ami "személyes barátságunk szellemében", és a nemzeteink közötti barátság alapján folytatható.Levélben gratulált Orbán Viktor és pártja "szabad, tisztességes és demokratikus választáson elért nagyarányú győzelméhez" továbbá Los Angeles-i keltezésű levelében Andrew Friedman, a Bais Naftoli nevű ortodox zsidó kongregáció elnöke. Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is azon az úton halad, mely minden magyar polgár számára egyenlő szabadságot és azonos lehetőségeket biztosít a "boldogságra törekvéshez".Táviratban köszöntötte Orbán Viktort a cseh köztársasági elnökIgazi vezetőnek tartja Orbán Viktor magyar kormányfőt Milos Zeman cseh köztársasági elnök. Zeman szerdán táviratban gratulált Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez. "Meggyőződésem, hogy korunk egyik legnagyobb problémája az igazi vezetők hiánya. A politikában személyek vannak, de hiányzanak a személyiségek. Ezért örülök minden olyan kivételnek, amely eltér ettől a trendtől" - hangsúlyozta Zeman, aki szerint Orbán Viktor ilyen kivételes politikus. A távirat szövegét Jirí Ovcácek elnöki szóvivő ismertette az újságírókkal Prágában. "Az az erős támogatás, amelyet pártja rendszeresen megkap, számomra annak bizonyítéka, hogy Önt országának állampolgárai is igazi vezetőnek tartják" - olvasható a táviratban. A jelenlegi cseh köztársasági elnök 1998 és 2002 között Csehország szociáldemokrata miniszterelnökeként Orbán Viktor akkori magyar kormányfő partnere volt, és több ízben találkoztak egymással. Zeman - aki magát meggyőződéses baloldali politikusnak minősíti - nyilvános megszólalásaiban gyakran hangsúlyozza, hogy a politikában és a közéletben hiteles, erős személyiségekre van szükség, akik bírják az emberek bizalmát.(MTI-fidesz.hu)