David Cameron is gratulált Orbán Viktornak
2014.04.15
David Cameron brit miniszterelnök, Goodluck Jonathan nigériai elnök, Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke és a Daimler AG autóipari konszern vezetése is levélben gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a választási győzelemhez - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-vel.

David Cameron levelében - tájékoztatott a sajtóiroda vezetője - gratulált Orbán Viktor "történelmi újraválasztásához", hangsúlyozva, hogy az Egyesült Királyság és Magyarország között szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és bízik ezek további erősödésében.   "DAVID CAMERON LEVELÉBEN GRATULÁLT ORBÁN VIKTOR TÖRTÉNELMI ÚJRAVÁLASZTÁSÁHOZ, HANGSÚLYOZVA, HOGY AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT SZOROSAK A KÉTOLDALÚ KAPCSOLATOK."A brit miniszterelnök gratulált egyúttal Magyarország tízéves EU-tagságához, megjegyezve, hogy nagyra értékeli Budapest és London együttműködését azon a téren is, hogy az Európai Unió még versenyképesebb, rugalmasabb és demokratikusan minél inkább ellenőrzött intézmény legyen.    David Cameron reméli országa és a visegrádi tagállamok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti együttműködés folytatását is - különösen az ukrán válság fényében - az EU biztonsága és fejlődése érdekében.A brit kormányfő levelében utalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának a magyarországi parlamenti választással kapcsolatos aggályaira.ameron jelezte, ők is hasznosították az Egyesült Királyságban tartott 2010-es választásról készített EBESZ-megállapításokat, és nincs kétsége afelől, hogy Orbán Viktor is konstruktívan áll majd a felvetésekhez. Hozzátette továbbá, hogy reméli, Orbán Viktor hamarosan ismét az Egyesült Királyságba látogat, hiszen szeptemberben Walesben tartják a NATO csúcstalálkozóját.    Havasi Bertalan közölte, Goodluck Jonathan nigériai elnök gratuláló levelében azt írta: Orbán Viktor újraválasztása bizonyíték a magyar kormány gazdaság- és társadalompolitikájának elsöprő támogatására.   Levélben gratulált Orbán Viktornak mások mellett Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke és a Daimler AG autóipari konszern vezetése is - tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.(MTI-fidesz.hu)