Csak így lehet megvédeni a magyar földet
2014.05.02
Akik a jogszabály hatályba lépésének elhalasztását javasolták, azt kockáztatták, hogy több százezer hektár föld néhány napon belül külföldi tulajdonba került volna hazánkban – mondta Glattfelder Béla.

A fideszes EP-képviselő egy más témában tartott sajtótájékoztatón a földtörvényt érintő kérdésre válaszolva kifejtette: nagyon veszélyes lenne most újratárgyalni a jogszabályt, ugyanis, ha május 1-jétől nem lépett volna életbe az új szabályozás, akkor a csatlakozási szerződés alapján egyértelműen megnyílt volna a lehetőség a külföldiek földszerzésére."Akik a jogszabály hatályba lépésének elhalasztását javasolták azt kockáztatták, hogy több százezer hektár néhány napon belül külföldi tulajdonba került volna."Egyúttal értetlenségének adott hangot, mely szerint azok, akik szóban a magyar föld védelme mellett állnak ki, azok hogyan lehettek ennyire felelőtlenek, és milyen megfontolásból tehettek olyan javaslatot, ami a külföldieknek lehetővé tenné magyar föld vásárlását.Egy új törvényre volt szükség annak érdekében, hogy a moratórium lejárta után legyen egy olyan szabályrendszer, ami hatékonyan képes a külföldiek földtulajdonszerzésének korlátozására, megakadályozására – mutatott rá a fideszes EP-képviselő.Mint mondta: ha ezt elhalasztották volna, akkor az új jogszabály megalkotásáig tömegesen lett volna lehetőségük a külföldieknek Magyarországon termőföldet szerezni.További veszélyként említette, hogy az új földtörvény nélkül az elmúlt 15 évben megkötött zsebszerződések legalizálására is mód nyílt volna az átmeneti időszakban.Akik a jogszabály hatályba lépésének elhalasztását javasolták azt kockáztatták, hogy több százezer hektár néhány napon belül külföldi tulajdonba került volna hazánkban – szögezte le Glattfelder Béla.(fidesz.hu)