A válság terheit az erőseknek is viselniük kell
2014.05.03
Az országgyűlési választáson elérthez hasonló erős felhatalmazással szeretné folytatni a munkát a Fidesz-KDNP az Európai Parlamentben - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó szombaton, Szegeden.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a tagállamok tudnak eredményt felmutatni, melyeknek határozott céljaik vannak, és kiállnak saját érdekeikért, ha kell, akár konfliktusokat is vállalva - mondta sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) listáját vezető politikus.""Minimális elvárás, hogy a közös szabályokat mindenki kötelezőnek tartsa magára nézve."A Fidesz alelnöki posztját is betöltő EP-képviselő szerint az EU válságba került, amelyből rendkívül nehezen jut ki. A korábbi döntési módszerek a jövőben már nem lesznek használhatóak - fűzte hozzá.Azt mondta: olyan unió építésében szeretnének részt venni, amely tiszteletben tartja a tagállami jogokat, a nemzeti hagyományokat. Olyan Európai Uniót szeretnének, amely központi intézményei nem terjeszkednek túl a saját hatáskörükön.A listavezető hangsúlyozta, a válság terheit mindenkinek - az erőseknek is - viselniük kell. A bankoknak, multinacionális cégeknek legalább olyan részt kell vállalniuk a közös teherviselésből, mint amilyet a családoknak kellett, és kell jelenleg is.Pelczné Gáll Ildikó közlése szerint szeretnék, ha az EU a bürokráciájával nem akadályokat gördítene a hatékonyság és a versenyképesség javítása elé, hanem a lehetőségeket teremtené meg. Az az unió jó, amely nem "fojtja meg" a tagállamokat, hanem tiszteletben tartja a versenyképességi előnyöket - mondta a politikus.Minimális elvárás, hogy a közös szabályokat mindenki kötelezőnek tartsa magára nézve, és ezek érvényesülését az Európai Bizottság részlehajlás, kettős mérce alkalmazása nélkül értékelné - tudatta a képviselő.Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke hangsúlyozta, Magyarország érdeke, hogy "erős politikai családhoz tartozó, erős képviselettel" rendelkezzen az EP-ben.(MTI - fidesz.hu)