Csökkenteni kell a vállalkozásokat terhelő adminisztrációt
2014.06.03
A vállalkozásfejlesztést és a munkahelyteremtést elősegítő jogi háttér megteremtése lesz az elsődleges célom – jelentette ki Seszták Miklós.

A nemzeti fejlesztési miniszteri poszt várományosa miniszterjelölti bemutatkozásában a vállalkozásfejlesztési bizottság keddi ülésén életpályája rövid ismertetése után azt hangsúlyozta, hogy ügyvédi praxisa során jellemzően energetikával, közbeszerzésekkel és fejlesztési projektekkel foglalkozott. Ismertetése szerint 1994-től politizál aktívan, először a kisvárdai képviselőtestületben, majd 2002-2010 között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja volt. 2010-ben egyéni mandátumot szerezve került az Országgyűlésbe.A miniszterjelölt meghallgatásán határozottan cáfolta, hogy bármilyen érdekeltsége lenne offshore-vállalkozásokban. Leszögezte, hogy a sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben sem a múltban, sem a jelenben, és a jövőben sem tervezi, hogy külföldi cégben tulajdonrészt szerezzen."A következő kormány egyik legfontosabb feladata az olcsó energia biztosítása a családokon túl az ipar számára is, természetesen megfelelő szabályzók kialakításával.."„Ha a parlament bizalmat szavaz nekem, és nemzeti fejlesztési miniszterként tudok tevékenykedni a következő kormányban, a vállalkozásfejlesztést és a munkahelyteremtést elősegítő jogi háttér megteremtése lesz az elsődleges célom” – fogalmazott.Kifejtette: a következő kormány egyik legfontosabb feladata az olcsó energia biztosítása a családokon túl az ipar számára is, természetesen megfelelő szabályzók kialakításával.A tárca eddigi vállalkozásfejlesztési eredményei között említette, hogy az MFB-n keresztül jelentős beruházási és forgóeszköz kiváltási hitelhez juthattak a vállalkozások. Ezen túl, meglátása szerint, a Széchenyi Kártya is jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak.Ennek kapcsán közölte, hogy a 2013 év végéig kiadott Széchenyi kártyák száma meghaladta a 192 ezret, és összesen 1,246 milliárd forint hitelhez jutottak így az ügyfelek.Seszták Miklós kitért arra is, hogy bár jelentős előrelépések történtek az elmúlt négy évben a cégeket terhelő adminisztráció és bürokrácia visszaszorításában, azonban korántsem érték még el az ideális állapotot, ezért a jövőben kiemelt figyelmet fognak szentelni a vállalkozások szabályzóinak egyszerűsítésére és csökkentésére."az egyik legfontosabb feladat a hazai energiaellátás biztonságának erősítése."A nemzeti fejlesztési miniszterjelöltet meghallgatta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága is. Az ülésen Seszták Miklós kifejtette, az egyik legfontosabb feladat a hazai energiaellátás biztonságának erősítése, amire nincs lehetőség atomerőmű nélkül.A politikus az ukrán-orosz feszültségre utalva azt is hangsúlyozta, hogy a gázfüggőség kérdése szintén olyan feladat, amit kezelni kell, fel kell készülni váratlan, Magyarországtól független külföldi eseményekre.Seszták Miklós emlékeztetett arra, hogy a már elfogadott Nemzeti Energiastratégia, illetve a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia meghatározza a kormány, illetve a minisztérium irányvonalát. Az energiastratégiában szereplő atom-szén-zöldenergia hármas energiamix megtartása egyértelmű, ezen indokolatlan lenne változtatni - emelte ki.(fidesz.hu, MTI)